söndag 30 november 2008

Lördagens Eskilstunakurir

Skriver om vår miljöpolitik. Lite hittar du här. Men förhoppningsvis finns mer enkelhet och teknikoptimism i papperstidningen.

Lite orolig eftersom jag tog upp exemplet med mördarsniglar för reportern. Han verkade verkligen förstå vad jag menade men det kan vara svårskrivet. Snigelpolitiken är ideologi på hög nivå.

Blast from the past

Måste den som är för en teknik, som kärnkraft, automatiskt vara mot en annan teknik, som vindkraft? Så var det förr och så är det nu i ett parti, oväntat konservativt för socialliberaler.

Vi moderater är teknikneutrala. Det är ingen hemlighet att moderaterna är teknikoptimister. Vi gillar alla tekniker, kärnkraft och vindkraft och alla andra krafter. Effektivitetsargumentet Carl B skriver om när han jämför vindkraft och kärnkraft stämmer. Men står de verkligen mot varandra? Är det Energimyndighetens budget som är det fysiska hindret för mer kärnkraft? Nej, såklart inte. Och jag köper inte argumentet om att bara statligt subventionerad vindkraft är planekonomi. Blir inte statligt subventionerade kärnkraftverk planerad ekonomi? Och vi är med i en allians där alla bidrar.

Det är inte svårt att få media och genomslag genom att vilja stoppa något/vilja skrota något/vara emot Alliansens överenskommelser. Är det så enkelt att ett mindre parti måste skrika högre för att synas? Eller är det här en gummibandstaktik i energiförhandlingarna?

Oavsett vad så är det aldrig tråkigt att jobba med Carl B.

lördag 29 november 2008

Ansvar för Sverige


- Det var en stenhård valrörelse, säger Fredrik. Och berättar att det var jämnt. Men det är ett framtidskonvent så han fortsätter med förnyelse som han kallas ett bra och kul ord. Men sen förtydligar han:
- Förnyelsen när det sker på riktigt gör ont.

- Partier kan utveckas. Väljarna kan ta till sig ny information. Det handlar om att ta utvecklingen på allvar.

Presskonferens


Anders är omringad.

Anders talar


Finansministern inleder sista rapporten. Mellan avsnitten visas filmade intervjuer med barn.
- Han jobbar på hunddagis, föreslår en flicka som får se bild på Anders. Ger hundarna mat, förtydligar hon till konventets glädje.

Mediabild


Många journalister här på konventet. De har olika vinklar. Som den här. Filmar mattan av någon anledning.

fredag 28 november 2008

Front row



Yrkar inte


- Var är ditt yrkande, undrar Presidiet.
- Jag citerade ur skriften. Som vanligt, säger Hans Wallmark.
Den enda jag känner som kan svänga sig med bibelskämt med någon trovärdighet.

Miljödebatten är i gång


Framtidsdagarna pågår för fullt.

torsdag 27 november 2008

Mötesstopp

Nu är det mötesstopp. Ett hårt men rättvist beslut. Inga nya inbokade möten förrän efter jul. Det är fullt i almanackan. Fyller på med post-its längst bak nu.
- Jag har inget liv, säger jag till Lars Tysklind på utskottet och bläddrar lite försiktigt framåt.
- Nej, men du har en tjock bok, säger han.

EU-nämndsgrupp om fem minuter. Sen votering. Sen bär det av till Strängnäs för miljöprat. Det är årets näst sista föreläsning. Turnén avslutas passande nog i Växjö på måndag.

Nu: tillbaka till realtid

Det har varit en del retrobloggande den här veckan. Sånt som hänt för flera dagar sen. Så kan vi inte ha det men det har varit fullt skägg här.

Men några höjdpunkter från dagarna som gått:
Bäst var faktiskt tisdag morgon när jag fick en överraskning från pol sek-Ida. Ett otroligt coolt halsband som satt fasttejpat på min dator när jag kom in på kontoret. Vilken glädje.

Tisdag kväll var det middag med industriutskottet från Europaparlamentet. Pratade nästan bara klimatpaket. Fick lite skvaller. Satt bredvid Vittori Prodi, Romanos bror. (Ja. Jag är en politiknörd.) De är åtta syskon, två framstående politiker. Min kollega Bengt-Anders frågade om alla var politiker. Men det är inte möjligt med åtta politiker i en familj. Om man inte heter Kennedy, kanske?
Min andra bordsherre sa precis när de var påväg tillbaka till hotellet.
- I must say, that is a SPECTACULAR necklace.
- Tack, sa jag och förklarade att det var en present som jag fick i morse.

I går gick det i ett. Möte på möte. Först halv åtta, frukostmötet om kriser i finansen och miljön. Sen utan inbördes ordning: Informatörskurs, förmöte för EU-nämnden, möte med miljöarbetsgruppen inför framtidskonventet imorgon. Träffade ICA-nyheter och blev grundligt intervjuad och fotograferad. Ida är med på bild också. Träffade polska parlamentariker och pratade miljö arrangerat av Svensk-Polska parlamentarikerförbundet.

Nu är det utskott! Hinner säkert svepa en kaffe innan.

onsdag 26 november 2008

En dag på jobbet














Från proffsfotografen, André Stéfano. Vilken skillnad jämfört med mina telefonkamerabilder.
Plus att det är svårt att fota sig själv.
Uppdaterat: Tittar på de andra bilderna jag fick från konferensen. Det är sällan man skärskådar bilder av sig själv. Men allvarligt talat, hur ser jag ut när jag pratar? Vet att det var en lika-som-bär-diskussion hos MUF när någon tyckte jag var lik Uma Thurman. Det var snällt. Och coolt.
Inser nu att jag är Uma mixat med Jim Carrey. I bästa fall.
Men Thomas Eneroth (s) som var med i början av konferensen tycker jag är lik Donna Moss från West Wing. Det kom han på under paneldebatten och satt och småskrattade upp mot scenen.

Ögonblicksbilder





















Glittra min värld

Tänkte berätta om vad som hände i Brasilien lite mer. Anledningen till att jag åkte dit var för att göra ett inlägg följt av debatt. Det vara bara så att debatten inte blev av. Men inlägget i korthet kommer här.

Efter tack och artigheter och rätt gräsligt uttal av efternamn – från både panelens ordförande och från mig hölls anförandet.

En superkort version här: Världen behöver mer frihet, frihandel och mänskliga rättigheter för att komma till rätta med klimatfrågorna utan att hindra länder från att utvecklas. Förnyelsebart och hållbart producerade biobränslen är en del av lösningen. Jordbruksmarknaden måste liberaliseras. Och om vi inte gör något blir inget gjort.

Här nedan kommer ett längre referat:

Det är en fantastisk möjlighet för mig att vara med i mötet och få tala som representant från EU.

Världen:
Visar en bild från NASA, som föreställer världen om det var dag överallt samtidigt.
- Från det här avståndet ser alla länder rätt lika ut. För att se skillnaderna tydligare måste vi se samma bild på natten.

Bilden efter visar hela världen på natten.
- Vi ser bristen på elektricitet och energi i vissa delar i världen. Vi ser ljusen där det är utvecklat och har tillgång till energi. Vi har möjligheten att förändra den här bilden och få världen att glittra.

Svåröversatt men så här blir det på engelska: We have the possibility to change this picture and make it sparkly all over.

Förändra världen:
Hållbar utveckling är grunden. Klimatförändringarna är vår största utmaning, vi måste samarbeta globalt, förnybar energi spelar en viktig roll och detta sammantaget ger oss en möjlighet att göra fattigdom till historia.

Oavsett vilka partier vi representerar så har det gemensamt att vi vill förändra världen, men sättet att genomföra det är vad som skiljer oss åt.

Tar upp att Brasilien och Sverige länge, sen oljekrisen, arbetar med miljö och förnybart och att det inte längre ses som alternativ utan är en verklig del i våra energisystem.

Berättar om vår etanolanvändning och EU-målen och andra generationens drivmedel.

- Tids nog kommer fossila bränslen ersättas av förnyelsebara. Det händer redan. Men produktionsmetoden är viktig. Produktionen får inte konkurrera med matproduktion. Biobränslen erbjuder både stora möjligheter och stora utmaningar.

Certifiering:
Vi är oroade över kundernas brist på förtroende för hållbarheten i produktionen. Vi måste sätta höga miljökrav om vi ska sätta höga mål för användningen av förnybart.

Just nu arbetar europaparlamentet, kommissionen och rådet med att ta fram en certifiering av biobränslen. De ska vara socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart.
- Men certifieringen får inte bli ett handelshinder. Produktionen måste följa standards och motverka avskogningen. Sverige jobbar redan för att hindra kriterierna från att hindra handeln. Vi betonar också att de ska vara relevanta, rättvisa och utan protektionistiska delar.

Frihandel:
- Frihandel av hållbara biodrivmedel är en av våra huvudprioriteringar.

Jag tar upp att utvecklingsländer tjänar på friare jordbruksmarknader och att vi vill ta bort tullar på miljövänliga produkter.

Mänskliga rättigheter:
Frihandel och miljöengagemang är också bra för utvecklingen av mänskliga rättigheter. Sen FN-konferensen i Stockholm 1972 har vi betonat kopplingen mellan miljö och att uppnå framgång och utveckling för länder, särskilt i tredje världen.

Jordbrukssubsidier ger låg produktion och underinvesteringar i utvecklingsländer. Exportrestriktioner i utvecklade länder leder till globala brister på jordbruksprodukter.
- Det finns också en jämställdhetsfråga här. Många kvinnor i utvecklingsländer är bönder. Större frihet på jordbruksmarknaden leder alltid till mer jämställdhet.

Detta prioriteras av vår biståndspolitik.
- Det finns inte en brist på mat i världen, det är brist på frihet.

2009:
Det tar oss till EU-ordförandeskapet 2009. Då träffas vi också i Köpenhamn för att komma överens. Tillsammans jobbar vi hårt för att nå ett internationellt avtal, det är en prioriterad fråga för EU.

Det är möjligt att minska utsläppen och öka BNP, det är Sverige levande bevis på. För Sverige är det särskilt viktigt att ta upp flexibla mekanismer, CDM-projekt och minskad avskogning som är kostnadseffektivt för att minska utsläppen.

Slutligen:
Klimatförändringar och energibehov är våra utmaningar.

- För mig är det här en fråga om företagsamhet, frihandel och mänskliga rättigheter.

- Och det är vårt ansvar som politiker att försöka förändra världen. Idéer spelar roll men det är människor som gör skillnad.

Frukost om finans- och klimatkris


- Miljö var för skinny weaklings, förklarar Bo Ekman från Tällberg foundation när han talar om varför fordonsindustrin går dåligt.

tisdag 25 november 2008

Biblioteksälskare


Ola kommer ut som library lover. Beviset är muggen. Han får stöd från Tobias, kulturnämndsordförande.

måndag 24 november 2008

Madam Secretary


- USA har nya saker att vara stolt över, säger Mrs Albright och berättar om Obama som inte bara ärver en huvudvärk utan en hel akut.
Hon berättar om sina förväntningar om vetenskapligt korrekta underlag i stället för önskningar, internationellt samarbete och utveckling av ren energi.

Och ännu mera Maud


Den här gången hos Vattenfall. Snart talar en höjdare från USA. Madeleine Albright. Hon är kosmiskt cool.

Mera Maud


Vi behöver ett tredje ben i vår energiproduktion.
- Kärnkraften kommer vara en del för lång tid framöver. Den kommer finnas kvar. Men vi kan leva med det, säger Näringsministern. Och fortsätter med att tala om energiöverenskommelsen. Det är slut på tjafset mellan de som vill ha kärnkraft och de som vill ha förnybart.
- Det är inte så krångligt, säger hon och får applåder.

US waking up


- Sverige har uppnått det som hela världen letar efter, säger Michael Wood, ambassadör från USA som talar om hans One big thing. Han visar bilder och grafer.
- We don't have charts like that in the US.
Han talar om hur USA vaknat till och gör saker. Ett exempel är Walmart som har solpaneler på taken och ställer krav på alla som samarbetar med företaget. Han är övertygad om att teknologigenombrott behövs i många sektorer. Det letar han efter i Sverige.

söndag 23 november 2008

Skräpmail

Städar mailen. Mycket skräp sen i tisdags. Fått ett mail från en som undrar varför jag inte röstade om Lissabonfördraget. Svarade att jag var på biodrivmedelskonferens i Brasilien. Kollade sen upp bloggadressen han lämnade eftersom han vill publicera svaren.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Borde ha kollat innan jag svarade. Jag svarar inte på enkäter från SSU heller.

fredag 21 november 2008

Mitt i konferensen

Snabbskriver. Hittade en dator. Mobilerna fungerar ibland men att mobilblogga funkar inte alls. Allt kommer senare!

onsdag 19 november 2008

Näringsministern


- Jag får träffa alla ministrar jag vill för alla vill samarbeta med Sverige, säger Maud som var i Brasilia igår.

Breifing


Frukost med ambassaden och experter. Bo kollar snällt mitt tal. Katarina berättar om det som hänt på konferensen redan. Och hur hon hjälpt en centerpartist att handla tighta badbyxor när trafikutskottet var på besök.

Bygga broar


Fantastisk utsikt från hotellet. Men måste nog byta rum. Taket verkar läcka. Om 45 minuter, klockan 8.00 träffas vi ambassaden. Sen är det full fart hela dagen.

Äntligen på hotellet


Här är Maria i hotellets lobby. Flög hela natten. Är lite skakig. Men nu väntar vi på rum. Mest på en dusch faktiskt. Vi har sett solen gå upp över Sao Paolo, från vägen.

tisdag 18 november 2008

Nu bär det av


Operation Heja friheten inleds nu. Har brandat min resväska. Är på Arlanda express på väg mot Brasilien. Ska på biobränslekonferens med kollegan Maria Plass.
- Känns bra att lämna snöblandat regn, säger hon och jag håller med.

måndag 17 november 2008

Mappar

Håller på att samla underlag för men resa till Brasilien. Imorgon bär det av på biodrivmedelskonferens.

Nu är jag uppe i tre offertmappar och en vanlig plastmapp fyllda med papper. Ida vill att jag ska ta med en liten filmkamera och filma från mötet. Får se om den går ned i väskan.

lördag 15 november 2008

Fler vill rädda höns

Såg att DN har plockat upp nyheten om hönsen!

Idag är en bra dag för att förbättra djurskyddet.

Batongmoderater räddar djur

Djurplågeri är djurplåger men nu lagstiftar vi om människor som beter sig särskilt respektlöst mot djur. Per, jag och Jeppe skriver i Expressen bland annat såhär:

"Gång på gång blottas brister i vår djurskyddslagstiftning och vi står maktlösa inför de oacceptabla övergreppen. Moderaterna tar avstånd från alla former av djurplågeri oavsett under vilka förutsättningar de förekommer."

Hela artikeln hittar du här.

fredag 14 november 2008

Kom igen Telenor



Ja! Mobilbloggandet funkar igen. Här syns ett desperat försök från tåget i fredags. Allt publicerades på en egen ny blogg och nu är allt ihopkopplat. Försprång genom teknik.

Heja Eskil

Det är bra att Eskil tänker särreglera djurplågeriet som Expressen avslöjat.

Hur störda människor finns det egentligen? Förtvivlan.

Sjöfartsdag

Tåget rullar in minst 20 minuter sent. Hittar en taxi i kaoset. Chauffören har 28 grader varmt i bilen. Skojar inte. Och tycker det är svårt att köra bland de andra bilarna.

Efter en rundtur i stan på ytterligare 20 minuter hittar vi nästan ända fram. Lars kommer ut och hittar mig. De andra i miljöarbetsgruppen är uppe på kommandobryggan och simulerar. De lägger till ett enormt stort skepp i en hamn i Storbritannien. Oväntat verklig känsla.

Vilken lyx att ha blivit inbjudan till Chalmers och Lighthouse. Redarföreningen är också med. Kvalitetsdag.

Vi pratar rekrytering. Nu kommer jag på att jag inte frågade om Jan-Tore effekten. Åh. Och vi pratar miljö och teknikutveckling. Flera goda förslag kommer fram. Vi i miljöarbetsgruppen för en komplett miljöpolitik tar till oss och lär oss. Nu ska vi fundera och omsätta

Och jag kastar mig iväg till tåget hem för att träffa amerikanska diplomater. Har tjuvringt två samtal fast jag sitter i den tysta avdelningen. Så nu har jag viskat i Bengt-Anders telefonsvarare. Så förvånad han ska bli.

Create some change



Sitter och omvärldsbevakar på tåget.


En nyhet på Dagens media är att kunderna får välja förpackning på boxviner. Coolt tänker jag. Företaget överlämnar designen till kunderna, står det i rubriken. Fast det var ju inte sant, kunderna får välja på några färdiga förslag. Varför det?

När andra företag verkligen låter kunderna designa flaskorna. Jones soda regerar.
Det är skillnad på valfrihet och riktig valfrihet.

Kom igen Kenneth

DI Weekend har en monsterstor intervju med Kenneth Bengtsson, vd för ICA AB idag. Klart läsvärd.

Bland annat förklarar Kenneth att han gillar att medarbetare växer och han berättar om arbetsgruppen med ett 20-tal yngre medarbetare som hade till uppgift att kritisera koncernledningen. Det var ju en del andra saker som gruppen gjorde också, det var ett ganska seriöst ledarskapsprogram. Som ett internt traineeprogram. Det enda som inte var klockrent var namnet. Nu minns jag inte exakt men det hette något med Young potentials, eller leaders eller så.

Jag kallade det broilergruppen.

Men den gruppen var en av de roligaste sakerna jag fick möjlighet att göra på ICA.

Och så säger han att informationsavdelningen skäller på honom om han säger fel. Det är väl att ta i. Men som gammal medarbetare på info känner jag mig stolt.

Förr när jag någon gång tog bilen till ICA-huset i Solna så stod ett klotter på betongbron vid AIK:s högkvarter. "Kom igen Kenneth" stod det. Varje gång jag åkte förbi tänkte jag fota det och mms:a honom. Men nu är det städat där. Får hälsa det här istället.

Tillbaka till Sumpan

Telenor har dödat mobilbloggningen. Vi bytte telefonbolag igår. Elände. IT-avdelningen kollar på sitt sätt och jag kollar på mitt sätt för att få igång allt igen. Nu sitter jag med dator på 06.05-tågen på väg mot Göteborg för att träffa sjöfarten med miljöarbetsgruppen. Lars Hjälmered har fixat dagen.

På grund av Telenor missade ni en bild från igår av Martin i pressrummet. Han konsultar i miljö och följde med mig på jobbet en dag. Nästan en hel dag, han kom vid 10.00 och slapp sitta utanför mötesrummet från klockan 8.00 när utskottet började.

Vi börjar med en fika. Jag undrar vad han förväntar sig av dagen:
- Jag förväntar mig en inblick, säger han. Bilden som syns utifrån av riksdagen stämmer ju inte. Den där "Thorbjörn-Fälldin-bilden" av riksdagen övergav jag i Almedalen.

Lite slit på kontoret med post, mail, artiklar och planering av vad jag ska säga i nästa vecka. Funderar på att ta in Martin och andra som han till hjälp. Som någon form av samhällstjänst kanske.

Träffar jordbruksminister-Eskil och pratar EU-taktik. Springer från mötet. 17.45 bär det av med praktikant-Martin, prao-Johanna och Erica Roos till Sundbyberg för att prata miljöpolitik. Och hej alla skyddsombud: Johanna fick börja vid lunch så att hon skulle få en rimlig arbetstid. Hon blev också ansvarsfullt hämtad av sin trevliga pappa.

Trevligt gäng i Sumpan. Bra engagemang. Och jag fick träffa en tvättäkta tokmoderat.

torsdag 13 november 2008

Årets julklapp 2012

Jag extraknäcker som spågumma på Aftonbladet.

Lär dig mer om årets julklapp 2012 här!

Höns & partisekreterare

Höns och partisekreterare hör inte alls ihop om det inte var för att båda var med i omvärldsbevakningsskörden som Ida kom förbi med.

Debattartikeln om att de förbjudna hönsburarna ska vara förbjudna kom med i Norran häromdagen. Och det uppmärksammades av Djurens rätt. Det gör mig glad.

Sen såg vi att Per läser här. Kul!

Europatopplistan

Provvalet för Europavalet är klart.

Starkt startfält. Gunnar kom etta, Coffe kom tvåa och Anna Maria kom trea. Christoffer Järkeborn var förste MUF-medlem på plats 11.

onsdag 12 november 2008

Webbgrannar

Moderaterna på Tyresö har naturligtvis en föredömlig hemsida. Skam vore det annars eftersom de har Micke O i styrelsen.

Fick just se att de skrivit om när jag var och hälsade på dem. Bra referat för alla som jag ännu inte hunnit hälsa på!

Texten och bilderna - där jag gör lite konstiga kroppsrörelser - hittar du här.

Arbetskraftsinvandring

Idag är jag stolt och glad. Vi har äntligen fattat beslut om arbetskraftsinvandring. Vi gör det enklare för fler att leva och arbeta här.

Vem är din framtid?

Fick just en inbjudan till en dag om framtidens turism, fuTURe heter den. Ordet framtid på svenska och engelska används flitigt i texten. Men det håller inte helt ihop.

Galjonsfigur på inbjudan med stor leende bild är herr framtid själv: Göran Persson.

Snälla tomten...

Jag önskar mig den här.

Att bli en nötknäppare. Vilket tecken på framgång.

Om jag sköter min kort rätt blir jag kanske en morotsskalare. På sin höjd.

tisdag 11 november 2008

Hey ho - lets go

I helgen var jag i Berlin med vänner. Vilken fantastisk stad. Det mesta är bra men jag har listat några extra bra saker.

Topplistan: mat
1. Middag på Monseiur Vuong. Modernt, vietnamesiskt och otroligt gott. Ingen bordsbokning, kom tidigt eller stå i kö.
2. Ars vini. Fondue kommer tillbaka som nygammal trend! Snart på en restaurang nära dig. Kom ihåg var du läste det först.
3. Allt på Barcomis. Vilka kakor. Bisarrast var när Areks vänner tittade på oss genom webbkameran när vi fikade och kommenterade på en gästbok. Metafika.
4. Frukost på Berliner kaffeerösterei
5. Ett glas vin på Bar Paris

Topplistan: saker att se
1. Muren. Spåren syns i marken, markerat med stenar. Några delar står kvar. Det är så sjukt att dela en stad. I söndags var det jubileum för murens fall 1989. Samtidigt mindes Berlin kristallnatten 1938. Det var en märklig dag, dåligt väder och allt var stängt.
2. Fernsehturm. Tv-tornet är dessutom med i en förening för höga hus!
3. KaDeWe. Feinschmeckeretage.

Topplistan: hundar
1. Museumhunden på Ramonesmuseet. Slö men glad. Låg vid kaffemaskinen och rörde sig inte ens när en svart rhodesian ridgeback kom in för att fika med sin husse.
2. Blandrashunden Lizzie på bokkaféet i Kreutzberg. Oerhört vänlig, men lite sunkig leksaksboll.
3. Lilla skrutthunden i en väska på Barcomis. Hunden vägde mindre än tårtbitarna.

Nästan på listan: Hundbutiken Koko von Knebel. Märklig butik, men fantastisk på sitt sätt. Köpte ett ursnyggt och rejält halsband till Hjördis.
- Det finns ett matchande skärp till dig, förklarade kvinnan i butiken. Men jag kan inte klä mig som min hund så jag tackade nej. Och köpte en ny leksaksgris för den gamla har slutat grymta.

Topplistan: saker att ta med till nästa gång:
1. Sköna skor. Jag menar jättesköna skor. Vi hade ont.
2. Hjördis. Det är en stad för hundar. Stockholm har mycket att lära...
3. Större resväska. Höll nästan på att köpa möbler på loppmarknaden. Det blev två hattnålar. Men nästa gång så...

Johanna


Den här veckan praoar Johanna hos mig.
- Det är intressant att se hur ni jobbar här, sägen hon och fortsätter lyssna på interpellationsdebatterna på webbtv.

måndag 10 november 2008

Hos Håkan


Tårta på Djurklinikerna i Visby, Hemse. Här träffar vi tv-kända Håkan Onsjö som idag har sövt en sur tjur med blåsrör. Tårtan har de fått av en glad kund.

30 000 hönor


- Du har nästan lika många höns som det finns gotlänningar, säger kommunalrådet Gustaf Hoffstedt. Eller så det räcker till alla gotlänningar i alla fall.

Biogas Gotland


Hos Magnus på Gudings gård.
- Vi är kravbönder, säger han och förklarar skillnaden mellan handelsgödsel och naturgödsel. Det handlar om nitratkvävet.
- Näringskoncentratet vi får fram är bättre. Men ännu är det inte ok hos krav.

Inte strand


Nitrifikation.

Avlopp!


Är på Gotland och börjar med att se på reningsverket. Vi får se bilder från förr när slakteriavfall gick rakt ut i vattnet. Nu ska vi se den nya kvävereningen. Hurra.

fredag 7 november 2008

Kaffe med fiskbulle


Dagen inleddes med kaffe och fiskbulle. Som tur var smakade den mer kardemumma än fisk. Svensk fisk berättar även att vi svenskar äter mycket fiskgratäng och panerad fisk och att vi är räklandet nummer ett i Norden. Vi gillar fredagsmys.

/Ida

Ida gästbloggar från "Det goda köket"

Mästerkockar, vinprovning och ekologiska pannkakor. Jag befinner mig på den årliga matmässan på Stockholmsmässan i Ävsjö. Runt omkring mig möts mat, dryck och fantastiska dofter. En och annan kökspryl finns även att tillgå för den shoppingsugne.

Speciellt intresserant är snabbmatstävlingen i fisk. Svensk fisk har tillsammans med Eksportutvalget for fisk och tidningen FastFood bjudit in ett antal snabbmatsspecialister för att tävla om bästa snabbmatsrätten på fisk. Sex lag tävlar i kategorierna HMR (Home meal replacement) och direktkonsumtion. Stolta vinnare i första kategorin blev Gooh, Operakällarens färdigmatskoncept och i andra kategorin Max med en läcker filéburgare.

Vinnarna korades av en namnkunnig jury med Gert Klötzke i spetsen, kock, professor och under många år ledare för det svenska kocklandslaget.

Förutom vinnarbidragen kunde man även smaka på pepparrotslax med wasabidressing från Seven eleven och tortillaceviche från Feskebröderna. Samtliga åskådare fick prova tävlingsrätterna och mumsade nöjt i sig av delikatesserna.

Det goda köket firar tioårsjubileum och det finns alltså mycket att uppleva även för den som inte behöver köpa ny kökskniv eller fylla på sitt Tupperware-förråd. I helgen finns Mats-Eric Nilsson på plats med sin nya bok om äkta mat och man korar även vinnaren i tävlingen ”Sveriges fulaste kök”.

Riktigt trevlig mathelg!

/Ida

Snygga sopor


Ont om blogginlägg idag. Men misströsta inte. Ida Karlbom kommer gästblogga från matmässan. Själv tittar jag på sopor.

onsdag 5 november 2008

Riksdagsdemokrati

Har fått mail med titlar som "Låt sverige vara Svenskt .Du gamla du fria du fjällhöga nord.", "Regeringssamarbetet i fara" och "Vill du hjälpa Sverigedemokraterna till makten?" och alla tre handlar otroligt nog om äktenskap.

Som vanligt är det den som skrivit breven som står för skrivfelen.

Men trots kampanjen från katolska kyrkans unga, livets ord och andra samfund kommer vi äntligen framåt med att se till att tvåsamhet behandlas lika av lagen

Lösningen i äktenskapsfrågan är att riksdagen hanterar den eftersom kd inte ville reservera sig, alltså ställa sig utanför mot regeringens proposition, själva förslaget till riksdagen.

Så det kommer en proposition utan skarpt förslag antar jag då, och sen skriver vi en följdmotion och så fattar vi beslut. Sen ringer bröllopsklockor!

Och förresten. Om någon tänkt fria till mig via mail så skriv inte ordet "äktenskap" i ärenderaden för då hamnar mailet i en särskild mapp. Livet är för kort för att svara på standardmail från en kampanj som kommer nu efter att regeringen fattat beslutet.

Ekot rapporterar här.

Ledarskap

Det här är imponerande. Innan talet, tackar Obama alla som gjort historia.

- I'll be in touch soon, skriver han.

Direktrapport

Rapport från Washington.
- Min valvaka var den tråkigaste jag varit med om..., smsar Mats G direkt.

Valvakefrukost hos Prime



tisdag 4 november 2008

Valvaka & offentlig shopping

Det är plenifritt och ganska lugnt den här veckan, jämfört med mina vanliga onormala arbetsveckor.

Träffade duktiga Ola i förmiddags, han ska börja på ICA. Mina viktigaste tips är: följ med minst en driftledare på butiksbesök och plugga förkortningarna.

Och apropå förkortningar, var sen hos LRF och åt lunch och blev lite lobbad på om miljö, klimat och biogas. Vilken kommunikativ matsal, alla är där. Som byggt för spontanmöten.
- Det tar tre timmar att äta lunch, förklarar miljöchefen Jan, eftersom det är så många att prata med.

Jag möter till och med Alf från Norrskog som jag besökte igår. Han ser lite förvånad ut men jag hälsar och tackar för senast.

Imorgon är det valvaka från klockan 06.00 hos Prime PR där min kollega Anna Kinberg Batra ska kommentera amerikanska valet. Fick lite valrörelsekänsla från tv:n nyss och önskar jag var där. Det är mer konfetti och snyggare skyltar i USA men valrörelse är valrörelse.

Klockan 9.00 börjar konferensen om offentlig upphandling. Är med i panelen. Funderar på varför staten och kommunerna är så dåliga på att shoppa. Är det en lagstiftningsfråga eller något annat?

söndag 2 november 2008

Pennfajtas?

Det har kommit ett gäng mail om äktenskapsfrågan. Än så länge har jag svarat på alla. De allra, allra flesta är något av de fyra standardmailen som är med i kampanjen. Ibland skickas från alla adresser i familjen eller från både privat och jobbadress.

Ibland läggs någon rad till standardmailen. Ibland skriver någon helt själv. Det är trevligt ibland. Ibland är det inte trevligt.

Alla är inte så kärleksfulla i språket. Ett mail har titeln: "Fyrfaldigt nej för att homosexuella ska få gifta sig!"

En annan man skriver: "Ni kan vara säkra på att Historien kommer att döma er hårt och
förknippa era namn med den mest avskyvärda lagstiftningen i mänsklighetens historia"


En tredje man skriver såhär om invandrade muslimer: "Många kommer från länder där månggifte är tillåtet."

Sen fortsätter han: "Borde inte Erik Ullenhag - fp´s partisekreterare - och kanhända även Fredrik Reinfeldt (m) som var en av två moderater som röstade "ja" när partnerskapslagen beslutades om 1995, gå i spetsen för dessa muslimer och lika ensidigt och enfaldigt (i positiv mening) argumentera för införandet av polygami i Sverige?"

Alla skrivfel är brevskrivarnas egna.

Jag är förvånad över att människor är så engagerade i att hindra några att ingå äktenskap. Det är under 200 par om året som registrerat partnerskap skrev någon men jag vet inte om det stämmer. En modern äktenskapslagstiftning förändrar ju absolut ingenting för den som tycker att en kvinna och en man kan ingå äktenskap. Det kommer fortsätta vara så. Det är bara att fria och få ja. Men jag vill öppna för fler att få sitt förhållande lagligt erkänt.

Det intressanta är att nu börjar även andra vakna och skickar uppmuntrande mail som balans.

Ensamkokoskrabban

Alla borde ha en egen Per Schlingmann. Greenpeace har en som heter Ludvig . De har nog kul på jobbet. Och nu har de botat min allergi.