onsdag 30 juli 2008

Just nu: Landstingsparken


Nya gatlyktan ger en känsla av Narnia. Längtar nästan efter vintern för att få se den i snöyra. Nästan.

måndag 28 juli 2008

Just nu: Pride House


- De som bajsar i plastpåsar och kastar det på andra är de som är annorlunda. De har något fel, säger Christofer Fjellner. Han visar 27 bilder av olika Prideparader. Fem bilder från fem EU-länder är blanka. Där firas inte Pride.

onsdag 23 juli 2008

It-killarnas makt

Åh. Jag fastnar ju själv i blogg- och mailträsket. Via Lars inlägg fattar jag nu varför en kille mailat mig och frågat var jag har för inställning till piratpartiet. Han som mailat är naturligtvis med där, något som en enkel googling visar men inte hans mail. Så jag svarade att: Min inställning är lika som för andra partier. Varför undrar ni?

Men nu vet jag varför. Tror Gudmundson hittat en öm punkt med sitt stolpillersresonemang.

Nu. Nu ska jag ut i solen.

Men hallå!

Det är sommar. Gå ut i solen!

torsdag 17 juli 2008

Social kontroll

Mer från Almedalsveckan. Vissa delar dyker upp när jag funderar. Det är rätt ensamt att vara riksdagsledamot men jag har så bra kollegor. På Schlingeminglet fick jag flera frågor om hur jag mådde. Några var oroliga för att jag var sjuk och jobbade för mycket.

Anledningen till frågorna och de bekymrat rynkade pannorna var att några kommit lite sent till moderaternas miljöseminarium. Det handlade om grön kapitalism. Jag inledde men var sen dubbelbokad på grund av naturskyddsföreningens klimatseminarium så jag sprang raskt dit efter första delen. Mina moderatvänner hann helt enkelt inte se första biten av seminariet. Och förresten höll gruppledar-Lars i resten av seminariet. Med bravur.

Så hälsan var på topp under förra veckan. Lite sliten mot slutet men glad. Och jag gillar er skarpt mina kollegor!

Att ta en biskop

Läser i kapp mig efter Almedalsveckan. Ser att Lennart Koskinen deltog i 15 seminarier plus gudstjänst och mingel. Jag hade 16 seminarium plus mingel och möten. Ingen gudstjänst för mig.

Det har aldrig förr hänt att jag slår en biskop. Men livet är alltså som schack.

Bättre mål

Idag skriver Andreas Carlgren, vår miljöminister om hur viktigt det är att miljömålen utvecklas. Det handlar om att ta globalt perspektiv och att det faktiskt tar tid för miljön att återhämta sig.

Klockrent att även det politiska systemen för hur vi mäter framgångar matchar verkligheten. Miljön slutar inte vid Sveriges gränser. Ju.

måndag 14 juli 2008

Just nu: Kungsan


Skyltutställning! Rekommenderas varmt.

En utvald böna

MUF har lagt upp en liten film från när jag och Niklas Wykman träffades i vintras. Två bleka vegetarianer pratar politik helt enkelt.


lördag 12 juli 2008

Frön

Under veckan har särskilt utvalda fått morotsfröpåsar. Moderat miljöpolitik med riktig tillväxt. Igår kväll hade jag tänkt göra lite guerilla gardening i Almedalen. Men alla som oroat sig vet nu att det inte blev av. Fröpåsarna tog slut.

Partisekreterar-Per får den sista ganska sent i går kväll.
- Det blir bra för barnen, förklarar han och ser glad ut. De har lärt sig odla potatis i gamla förpackningar på dagis.

Listor

Niclas och Daniel på Politikerbloggen gör listor på allt möjligt. Bäst och viktigast är att de utsett Ida Karlbom till årets politiska sekreterare. Hela listan finns här.
- Ni ser proffsiga ut när ni kommer in i lokalerna, var en av kommenterarena. Från någon helt annan. Men ändå.

Ida ska hyllas av många skäl men särskilt beröm ska hon också ha för att hon tagit fram mappen. Den har styrt våra liv under hela veckan ända fram till 16.00 igår då sista mötet var avklarat. Den har imponerat många och skrämt andra. Och har en morot på framsidan.

Maktfaktorn Staben har tagit till sig listorna och kommer med egna. Första utkasten gjordes igår på baksidan av en Fredrikflygblad. De ska nu tolkas och kvalitetskollas och vi måste få fram lite information. Det duger inte att ha med sånt som "hon med gröna ögon som jobbar på Prime", det kommer hon aldrig att hitta när hon Googlar sig.

fredag 11 juli 2008

Härligt. Moderat miljöpolitik


- Vi har infört de CO2-skatter och åtgärder som andra bara talar om, säger Fredrik. Vi ska gå före.
Han förklarar att klimathotet måste mötas globalt. Det handlar om att få med de stora utsläpparna i Köpenhamnsavtalet.
- Jag lovar att göra allt vi kan!

Lika som bär 4


Partisekreterare Per och SÄPO.

Fredrik


Han står bakom SÄPO-killen och högtalaren.
- 10 skäl att anlita en pensionär, säger Fredrik och läser upp dem. Vi dubblerade jobbskatteavdraget för pensionärer fortsätter han med. Ett brandtal om pensionärer. Ingen ska nöja sig med tack.
- Kräv respekt!

Mappen är avklarad

Nu är den sista debatten hållen. Totalt blev det 16 stycken. Och ett antal möten med intressanta personer från företag och organisationer.

Dessutom hann jag gå och bara lyssna på två seminarier, ett om ungdomars värderingar och ett med RBU.

Mappen - som är mamma till andra alla mappar - har gåtts igenom.

Om två timmar håller Fredrik tal. Sen blir det middag med staben, den nya maktfaktorn i moderat miljöpolitik.

I morgon bär det av hemåt för att sova ut och inte prata. Är rätt slut efter en intensiv arbetsvecka. Men det har varit så intressant och så bra.

Lika som bär 3



onsdag 9 juli 2008

tisdag 8 juli 2008

Lika som bär 2



Lika som bär 1



Miljöproffs


- Det går jag läst mig av Tomas Kåberger, säger Håkan från klimatkommunerna som har med en egen hopvikbar kaffekopp.

Klimatdebatt


I ett rum utan syre har Naturskyddsföreningen klimatdebatt. Moderaternas miljöseminarium pågår nu, jag hann göra min del och springa vidare hit.

Mr Svensk Handel


Dag Klackenberg har humor.

Naturskyddsföreningen + Nya moderaterna = sant

På torsdag bjuder Naturskyddsföreningen och Moderaterna in till seminarium om utvecklingen av den borgerliga miljöpolitiken.

Men på pappersinbjudan som Mikael Karlsson gav mig igår så står det bara Naturskyddsföreningenoch är i deras typsnitt och grafiska profil.
- Jag säger att moderaterna är med till alla jag möter, säger Mikael och förklarar att det inte gick in i mallen att skriva moderaterna.

Idag får vi fixa klistermärken till honom att sätta dit. Och göra några egna inbjudningar att dela ut.

Energidag

Det är intensivt här i Visby. Men det är fantastiskt. Det är så många bra personer här. Det är både återträff och nya bekantskaper. Och många möten som ger mer energi än de tar.

Igår kväll på restaurangen Donners brunn, där alla är, hälsar Magnus Ljungkvist som inte vill vara socialdemokratisk pressekreterare den här veckan utan hellre journalist. Han är ansvarig utgivare för Almedalsbloggen. Snart kommer kartläggningen om nätverkande, och jag finns med berättar han. Och det handlar inte om minglande som Aftonbladets artikel.

Undrar om lanseringen.
- Vad händer då egentligen, undrar jag.
- Det kommer du märka, svarar Magnus. Nu är jag lite orolig. Men det ska ske idag.

9.30 är det moderat seminarium om grön kapitalism. Sen direkt till Naturskyddsföreningens klimatdebatt. Sen lunchmöte med Kanadas ambassadör.

Eftermiddagen handlar om framtidens energi i två debatter och ett middagsmöte.

måndag 7 juli 2008

Fortum laddar


Men de har riktiga elstolpar också.

Lunch i spöregnet


Med bl a Vattenfall ironiskt nog. Det läcker lite från markisen men än så länge håller den.

Greenpeace kampanjtisha


Modellas av Anders

Förmöte


Ida visar mappen. Den styr hela veckan. Allt finns där.

Måndag hela veckan

- Har du gjort det här själv, frågar Marcus när han ser mitt schema för veckan. Det kunde vara gjort av en PR-konsult.

Idag sparkar vi igång veckan med en debatt om biogas, en energi- och tillväxtslunch, sen Swedish Water House, sen provköra en Prius. Efter det träffar jag och min kollega Lars Hjälmered Stena Line och sen ska vi träffa Fortum och titta på deras elstolpe. Det står en likadan i Humlegården för alla som är kvar på fastlandet.

Det är centerns dag idag. Ska såklart lyssna på Mauds tal och sen träffa Saab.

Nu ska jag promenera till stan och ett frukostmöte med Ida och Hedvig från kansliet.

söndag 6 juli 2008

Marcus hänger på Donners



Hämtad i elbil


- Sjutton mil på en laddning, säger Bo Normark från Power Circle som just hämtade mig med norska elbilen Think.

Idag gratulerar vi Jenny!


Grattis på födelsedagen! Här på bild med en halvsovande Hjördis från förra sommaren.


Är inne på kontoret och plockar med de sista påsarna med morotsfrön. Åker till Gotland i kväll. Sen blir det en tuff, men kul, arbetsvecka.


fredag 4 juli 2008

Idag gratulerar vi USA

Grattis på nationaldagen!

För några år sedan fick jag följa med till amerikanska ambassaden och fira 4:th of July. Väldigt trevligt. Fint väder, intressanta människor. Äkta marines som vaktar.

Stor grillfest i trädgården. De som grillar kommer från USA och har blåa t-shirts med gult tryck. De kommer från Texas. Från Waco. Jag fick en sån tröja. Men det är amerikanska storlekar så min pappa fick den. Tröjan är för stor för honom också. Och det står verkligen Waco, Texas på den så jag är glad att han inte använder den.

Höns + klorin = mat?

EU-nämnd idag.

- Regeringen har inte fallit, försäkrar vice ordförande Susanne från Socialdemokraterna som leder mötet. Hon förklarar att ordförande Anna är på resa. Anders Borg som är förste minister ut ser lite lättad ut att regeringen står stadigt.

Ett av ärendena är klordoppad kyckling - som vi alla är emot. Det frågas i Europaparlamentet om motståndet är ett handelshinder. Men det är inte frihandel att föda upp kycklingar så illa att de måste desinficeras innan de duger till mat. Bakteriedödande ersätter inte hygien i uppfödningen.

Damn. Det är både en livsmedelsfråga och en djurskyddsfråga.

torsdag 3 juli 2008

Nätverksbilder


Almedalsbloggen skriver om nätverkandet och gör reklam för nästa nummer av Fokus.
De har illustrerat det också. En av prickarna längst till höger i detta är jag. Lite oklart vilken typ av koppling som gör att det blir linjer. Men det får jag väl veta i Fokus sen.

Pax vobiscum

Nu har jag tackat nej till mitt livs första inbjudan från en biskop. Inte av något annat skäl än att jag tyvärr redan var inbokad på ett lobbymiddagsmöte och därför missar biskopens Gotlandskväll.

Ännu mer media

Igår hörde jag på P3 där Brunchrapporten ringde upp en ekologisk morotsodlare. Hon var inte orolig för att moroten skulle bli politiserad utan verkade tycka att det var bra att fler uppmärksammar morötterna.

Det kom en notis i DN också.

Och en kommentar i Sydsvenskan. De konstaterade mest att inget parti har lagt rabarber på kålhuvudet. Mer göteborskt än skånskt.

Och jag fick dagens citat i Dagens Industri.

onsdag 2 juli 2008

Morotsmedia och mingel

Det kom en blänkare hos Expressen.

Och hos Aftonbladet kommer en snabb intervju. Men kanske mest i pappersversionen av tidningen. Tidningarna har inte kommit hit till kontoret ännu. Det är sommarrutinerna.

Igår skickade Aftonbladeten fotograf för att ta en bild på mig med en knippa morötter. Han kom direkt från modeveckan. Vilken omställning.

Vi tog bilden mot bakgrund av Preemskylten utanför där jag bor. Den är orange. Väldigt orange. Så där står jag och ler och håller en knippa morötter.
- Vad fint det blir, ropar någon från cykelbanan. Där står Pelle, minICA-kompis som ärvde Carl Bildts gamla mobilnummer och faktiskt har pratat med Kofi Annan. Hans nya flickvän är med. Vi har inte setts innan. Finfint första intryck. Men vi bestämmer att träffas vid ett mer normalt tillfälle.

Och som om det inte vore nog så har jag hamnat på en mingeltopplista i Aftonbladet också. Kolla!

tisdag 1 juli 2008

Damn that's fast

Och snabba Politikerbloggen har också plockat upp nyheten.

Pär med morot!

Mer morötter i politiken!


Nu har jag lämnat brev och en knippa morötter till Per & Pär, partisekreteraren Schlingmann och kommunikationschefen Henriksson. Där föreslår jag att vi borde ha en morot som partiblomma.


Här är brevet:


Hej Per & Pär!

Eftersom vi arbetar mycket med förnyelse i vårt parti så har jag ett förslag. Alla andra partier har en blomma som symbol. Men det har inte vi moderater.

Det är inte enkelt att hitta en bra symbol för ett helt parti. Det ska såklart stämma ideologiskt och symboliskt och helst vara i rätt färg.

Därför föreslår jag att moderaternas partiblomma ska vara moroten! En rotfrukt är tuffare än en blomma och den är god, nyttig och jordnära. Den är användbar och har lång hållbarhet.

Politiskt stämmer den bra med våra värderingar – vi står för en morotspolitik, ingen piskpolitik. En morot är både vegetarisk och snygg samtidigt som den är en perfekt symbol för tillväxt. Den är djupt rotad i den svenska myllan men har en lång historia och existerar i sin nuvarande söta form tack vare utveckling och handel. Men den passar inte bara moderaternas liberala idéarv. Även det konservativa får sitt. Det ryktas nämligen att moroten också har något av en rojalistisk koppling eftersom färgen orange förädlades fram i Holland för att hylla kungahuset. Det finns säkert några i moderaterna som tycker att det känns tryggt.

En klassisk morot har helt enkelt rätt orange färg för att passa den grafiska profilen som de nya moderaterna använder. Men morötter finns faktiskt i en mångfald av färger och storlekar. Den är precis som vi: individualistisk och kan se ut lite hur som helst, men har en tydlig tillhörighet. En morot är alltid en morot. Den är dessutom klimatsmart när den är närodlad.

En bra stiliserad logga som vi kan arbeta vidare med finns redan på de snygga fröpåsarna där det står ”Varsågod. Moderat miljöpolitik. Med riktig tillväxt”. De tog vi fram tillsammans med kampanjavdelningen.

Tidigare har vi moderater haft symboler som måsarna. Men den symboliken är bortkastad på alla som inte läst boken Seagull av Jonathan Livingstone. Andra människor har nog inte lika frihetliga känslor inför måsarna, snarare tvärt om. Vi har också haft den moderatblå himlen som symbol, men den är svår att använda i andra sammanhang. Jag tror mig minnas att vi haft en regnbåge på något material på 80-talet men den är redan tagen av gayrörelsen och till viss del av regeringskansliet.

Nu vet jag inte hur det går till att fatta ett beslut för att skaffa en partiblomma, eller en partigrönsak som det faktiskt är. Första steget är att skicka det här brevet. Jag lägger med en knippa morötter. Om det behövs skickar jag gärna in en motion till partistämman också, men i första hand är väl det här en fråga för en partisekreterare och en kommunikationschef!

Hälsningar/Sofia

Pimp your ride

Från och med idag kan du helt lagligt bygga om din bil till etanol- eller biogasdrift! Den ska naturligtvis kollas i enlighet med Vägverkets krav efteråt så att alla krav om avgasrening och motorbränslen uppfylls.

Ja, och säkerhet kollas också hoppas jag. Är alltid lite orolig för hemmabyggen av motorer.

Morotspolitik

Ingen fordonsskatt för miljöbilarna tycker vår miljöarbetsgrupp på DN-debatt idag!