torsdag 31 maj 2007

Koffeinkick

Äntligen!

Vi får nya kaffeautomater i Neptunushuset där jag har mitt kontor. Den femte juni smäller det.

Äntligen, äntligen... äntligen.

Och vi har blivit lovade större utbud. Bara en sån sak.

Mailflod

Sitter och läser, skriver och besvarar mail. De kommer in i en ojämn flod. Jag ligger efter. Försöker hålla undan. Det är galet.

Men jag är inte ensam om att bli mailstressad. Jonas Thente skriver bra om det. Nu känns det bra att jag tackade ja till DN-säljaren i förrgår. Trots att tidningen snart blir sommartunn.

Dagens boktips

Nu är det fullt av böcker i posten.

Igår kom propositionen om en enklare Plan- och bygglag. Det kanske inte låter så hett men ett av förslagen är större friggebodar som får byggas utan ansäkningar och administration. Tio kvadratsgränsen blir numera en 15-kvadratsgräns. Bodarna blir helt enkelt fem kvadrat bättre numera.

SHR skickar sin verksamhetsberättelse tillsammans med boken the White Guide som är fylld av restauranger. Bra med info och lite roliga tips på spännande restauranger. Vilka bra lobbyister.

Min rumsgranne Finn har fått del två i den bisarra serien Atlas of creation! Den har jag skrivit om här och här. Nya boken är lika tung, lika skum och har lite mer mörkblått omslag än den första. Tänk om de har en plan på för hur en bokhylla med alla kreationistböckerna i ska se ut? Sådär som Kalle Ankapocket.

Nu väntar jag med spänning på om jag får den också. Finn har lovat att jag får låna hans bok annars.

Megafon


Hyresgästföreningen laddar för att demonstrera. Megafoner, likadana jackor och plakat i rader bakom bussen.

onsdag 30 maj 2007

Greenhouse

Tidningen Market, och lite källor här och var på nätet, rapporterar att min favorit Urban Outfitters satsar på grön lyx och lanserar ett nytt koncept.

De nya stora butikerna Greenhouse säljer "livsstilsprodukter" för hem och trädgård kombinerat med krukväxter, snittblommor och... antikviteter!

Heja Sandviken

Förra veckan fick jag mail från Riitta-Liisa, oppositionsråd i Sandviken som ville ha tips på miljökampanj. Så då gjorde vi en tillsammans.

Kampanjggänget mötte människor i lördags på Sandvikendagarna och budskapet funkade.
- Positiva reaktioner, skriver Riitta-Liisa.

Så här såg flygbladen ut:

Vi är avundsjuka på miljöpartiet
De har ett väldigt bra namn. Men vi har bättre politik.

Politiken ska göra det enkelt för människor att göra miljöbra saker. Det ska kosta mer att smutsa ned än att välja renare alternativ.

Vi moderater vill:
  • Utveckla miljötekniksektorn och exportera teknik och kunskap
  • Satsa på att rädda Östersjön och Västerhaven
  • Fortsätta samarbetet med våra grannländer - och i EU och i FN
  • Underlätta för företagare, forskare och uppfinnare att öka fokus på hållbar miljöutveckling

Läs mer på www.moderat.se

måndag 28 maj 2007

Allmänpolitisk allsång



Änge


Nu står utskottet mitt i naturen på ett prästänge i Ljugarn. Örtrikt och så vackert. Finns massor av blommor nu. Här kan vi hitta tio arter per kvadratmeter.

Det hotas av träd som inte mår bra. Svamp, kryp och almsjuka. Forskning pågår. Varenda alm måste lokaliseras.

Tänk om Almedalen måste byta namn?

Glada sprättkor



Ejmunds gård


Nu är Miljö- och jordbruksutskottet på länsresa på Gotland.

Längre inlägg kommer senare från datorn för Odd på Ejmunds säger så mycket bra. De vann pris som årets marknadsförare förra året. Förstår det. Full av historier. Och ser till att det finns nya historier när de gamla tappar fart.

söndag 27 maj 2007

Väljarna shoppar inte grisen i säcken

Som tur är så kan jag ibland publicera länge texter på moderat.se, som den här där jag funderar över Miljöpartiet och att väljarna inte har förtroende för dem. Trots att de har ett så bra namn.

Jag skriver också att miljöengagemang inte längre fungerar som alibi för att driva vänsterpolitik. Den som stoppar handel och utbyten med andra länder eller statligt styr konsumtionen gör det inte för att den bryr sig om miljön.

Det är tydligt att Miljöpartiet behöver någon att definiera sig mot. Därför lägger den miljöpartistiska ledningen så mycket tid och kraft på att demonisera vår politik, nu senast på sin kongress. Där hyllar de också samarbete med Socialdemokraterna - som saknar egen miljöpolitik.

Alliansens offensiva miljöpolitik kan göra Miljöpartiet onödigt för väljarna. Det är faktiskt helt möjligt.

Mikael och jag har en plan ihop

Glömde ju rapportera från Svantes 50-årskalas. Förutom att han ser vansinnigt ung ut så var han glad och väldigt välgratulerad. Mycket folk.

Redig New York-feeling, naturskyddsföreningen har industrichica lokaler. Livemusikern satt på loftet och spelade och sjöng finstämda varianter av coola låtar som "life on Mars". Dignande presentbord. Massa mat. Om jag får receptet på rabarbergazpachon ska jag publicera det här. Fantastiskt gott, jag åt tre utan att skämmas.

Sen var det mingel. Träffade Jan från LRF och Lars Ohly från vänstern bland annat. Sen kom Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, och nu har han och jag en plan ihop. Vi pratade om vilka fler vi vill ha med.
- Bara det inte slutar med att ni sitter i ett rum och hatar moderater, sa jag.
- Det har vi aldrig gjort! svarade Mikael.

Förresten så blev presenten ett actionkit. Nya moderaternas snygga gröna kasse och nya moderaternas snygga gröna nyckelband. En bok från gamla moderaterna: Jorden vi ärvde som har med Gösta Bohman, kosmisk ekologi, förvaltarskapstanken och lite annat, nu med liten dedikation på försättsbladet från mig om att vi tar sats bakåt för att komma framåt. En enorm grön affisch från nya moderaterna som jag gjorde själva födelsedagskortet av. Jag skrev också dit ett av mina favoritcitat: "if you can't make them see the light - make them feel the heat". Det funkar åt båda hållen.

Och så stoppade jag i en flaska ekovin.

fredag 25 maj 2007

Mera medialogik

Nu får jag veta att jag ofrivilligt dras in i expressenartikeln imorgon, som jag skrev om i inlägget under. De visar en artikel jag skrivit och som Sebastian som jobbar med mig får poäng i mediabevakningssystemet för.

Just det visar att topplistesystemet för mediabevakning i vissa fall är väldigt, väldigt trubbigt. Sebastian får poäng för mitt jobb. Så är det att jobba med en språkfascist som gillar att skriva.

Nu är jag nyfiken på hur vinklingen blir.

Grävande journalistik

Expressen gör ett scoop imorgon. På moderatkansliet mäter vi hur mycket vi syns i media.

Det blir antagligen en nyhet.

De har bland annat intervjuat min politiska sekreterare Sebastian. Han har nog med ett par säjningar imorgon om att de politiska sekreterarna går igenom pressklippen och har en topplista.

Visst är det trubbigt att mäta kvantitet som ledamöterna är i media. Men media är bara en del.

Det är svårt att mäta sitt jobb. På ICA mäter vi i försäljning. Och på info där finns såklart avancerade mediaanalyser. Det går också att mäta politiker på hur många motioner vi skriver eller hur många interpellationer och frågor vi ställer - men eftersom vi är i majoritet blir det fånigt. Jag pratar ju med departementet och mina kollegor när jag vill genomföra något.

Det viktigaste jag mäter på är ju politiken jag levererar.

Vårbudgeten till exempel med havsmiljösatsningen, miljöbilspremien och miljötekniksatsningen. Men också klimatjobbet, att vi tagit bort fastighetsskatt och förmögenhetsskatt och alla fler som jobbar nu.

Att göra världen lite bättre är ju verkligen anledningen till att jag vill syssla heltid med politik - inte för att vara i media.

Men nu blir det ju ett till pressklipp i morgon. Ironiskt på något vis.

Imponerad

Hurra! Jenny blir doktor. Det sker torsdagen den 14 juni klockan 10.00.

Läs avhandlingen och lär dig mer om virus här!

Träsmak

Nu äntligen är EU-nämndens möte klart. Det blir långa sittningar och en del frågor från oppositionen som egentligen är påståenden och som inte alltid handlar om själva ämnet vi ska diskutera.

Hurra för Anna Kinberg som är en fördömlig ordförande och ser till att det går smidigt ändå.

torsdag 24 maj 2007

Det finns något att fira idag

Idag är det nationalparkernas dag.

Men det har inte varit så uppmärksammat.

Leksaksmöte

Nyss var jag och träffade Swetoy, svenska leksaksbranschen som hade årsmöte. Det hölls naturligtvis på leksaksmuseet.

Väldigt trevligt och intressant. Jag pratade om alliansens syn på handel och företagare.

Eftersom det är människor som skapar politiken så spelar det roll vilka människor som sitter som beslutsfattare i riksdag och regering. Och nu sitter det politiker som har haft riktiga jobb och som vet vad det innebär att vara företagare och fylla i blanketter och beräkna skatter och moms.

Bara i moderatgruppen finns många företagare och det finns ju otroligt många olika erfarenheter. Jag skröt med Rune, Walburga, Patrik och Staffan till exempel. Min egen bakgrund är ju inom handeln. Länge har det varit lite finare att tillverka saker än att sälja dem. Men det är på väg att ändra sig. Synen på handel är positiv i hela alliansen.

Jag redogjorde för vad vi levererat i vårbudgeten. Just tänket om att vi ska göra det enklare att vara företagare. Regeringen la fram flera kraftfulla förslag i vårbudgeten för att få fler att våga tro på sina idéer, gå från tanke till handling och starta eget eller investera mer i det företag man redan driver.

Det mest populära hos Swetoy var målet att vi ska minska kostnaderna för administrationen med 25 procent.

Frågan kom direkt:
- Men, varför har ni inte berättat om det här? Det är ju fantastiskt.
Jag skyller på medialogiken. Goda nyheter kommer inte fram lika enkelt som larm och nakenchocker. Dessutom vill vi ju helst berätta när vi har levererat. Men uppdragen ligger på myndigheterna.

Några önskningar fick jag med mig: Enklare skatteregler, enklare kanaler in till departementet, inga särregleringar för Sverige eftersom inga produkter tillverkas enbart för Sverige - marknaden är global, inga enkäter från SCB - eller i alla fall enklare enkäter på nätet med organisationsnummer och sånt redan ifyllt.

Det är roligt att få prata om sin egen politik. Men jag kunde inte låta bli att elakt nämna att både S och LO ville komma undan turordningsreglerna nu när de sa upp medarbetare. Och att Göran Persson har så svårt att få F-skattesedel. Så går det när man gör regler som är krångliga och ger fel effekter. Det är kul när någon gräver en grop åt andra och sen faller i.

Eco-marathon

Det finns en bil som kan gå mellan Malmö och Sundsvall på en liter bensin. Den heter Spiros och har byggts på KTH.

Dagens utskottsmöte inleds med en presentation av Shell eco-marathon. En tävling för studenter som bygger bilar där distansen maxas och bränslet minimeras. Först presenteras själva tävlingen av Martin von Arronet från Shell.

Sen presenteras bilen av två medlemmar i teamet. Spiros är snygg och smart designad.
- Metall är starkt i alla riktningar. Det är slöseri med vikt, förklarar Jessika Lindberg, lättkonstruktion i team Spiros.

De bygger i kolfiber som är lättare och starkt i en riktning. Halva tyngden på bilen ger halva bränsleförbrukningen.

Drivet i bilen är hybridteknik med förbränningsmotor och elmotor. Och det smartaste är att själva bromsenergin återvinns!
- De flesta bilar eldar upp bromsenergin, det blir bara värme när man trycker på pedalen. Vi kör vår elmotor baklänges, säger Louise Melchior, mekatronik i team Spiros.

Och den går på miljöbränsle. Klart inspirerande.

Själv vill jag bara stänga in alla som gjort Volvos ycc "your concept car" och alla som gjort Spiros i samma rum för att se vad som kommer ut.

Nu lanseras "ö" i Europa


Känns lite hårdrock. Som Motörhead. Och lite tyskt.

Tögether. Underbart.

onsdag 23 maj 2007

Svante studsar

Naturskyddsförenings generalsekreterare Svante fyller 50 och har kalas. Trots att han kallade mig någon slags barnmorska den senaste debatten vi möttes tänker jag fira honom. Men mitt mail där jag anmäler mig till kalaset studsar bara.

Jag är rädd att de ändrat sig om min inbjudan. Så jag ringer för att kolla.

- Vi har haft dataproblem, allt har legat nere. Sista anmälningsdagen var igår och vi har inte fått in ett enda mail, berättar kansliet.

Stackars Svante. Bjuda in och göra fint och så är det ingen som svarar.

Nu funderar jag på presenten. Gärna något kul. Men lite allvarligt. Tips mottages med glädje.

Uppdatering: Blev igen påmind om varför Naturskyddsföreningen vill kallas just det. Och för övrigt används förkortningen SNF också för Svenska Naturistföreningen.

Mer om klimatrapporten

Det är svårt att skriva långt i mobilen så här kommer lite mer från seminariet igår.

Rapporten handlar om utsläppstrender, utsläppsrestriktioner och åtgärder.

- Egentligen borde alla utsläppen bort, säger Professor Christian Azar från Chalmers som var med i arbetet med klimatrapporten. Han sa det apropå diskussionen om hur många graders uppvärmning och hur mycket växthusgaser som vi borde släppa ut. Minskningstakter ger liksom fel signaler.

Naturvårdsverket gjorde en pressgrej på ett annat uttalande som Christian Azar gjorde om 50-85-procentiga minskningar av utsläpp till 2050.
- Vi har de tekniska och ekonomiska möjligheterna att klara av det.

En svensk översättning av rapporten hittar du här.

Jag kan inte låta bli att tycka att det är konstigt att svaret på klimathot, klimatfeber, klimatflyktingar och klimatkollaps är... klimatneutralitet. Neutralitet är inte offensivt. Men Christian Azar presenterar något som jag gillar. Om man använder biomassa kombinerat med koldioxidfång så kan det blir "negativa utsläpp". Det blir alltså mindre koldioxid än innan!

Men rapporten handlar om vad som händer i framtiden och det är inte enkelt att forska om den.
- Människor har ju möjlighet att skapa sin egen framtid säger Christian Azar.

tisdag 22 maj 2007

Fullsatt


Nu presenteras FN: s nya klimatrapport på ett fullsatt Rival. Sänds också på svt24 på fredag klockan 10.

måndag 21 maj 2007

Kongress med Lars & Lars

Om jag inte varit så upptagen i helgen med att ha hund hade jag gärna varit och smyglyssnat på Miljöpartiets kongress i helgen. Åh, vilka diskussioner. Hur kul som helst.

Per Gudmundson skriver urkul och sant i Svd om partiets kongress, påverkanstorget och likheten med Lasse Brandeby. Här finns länk till inlägget på Pers blogg och själva pdf:en. Läsvärt.

Jag kan tänka mig småpratet på påverkanstorget:
- Ska du vara för eller emot försäljningar av företag som ägs av staten?
- Ja, inte är vi blå eller röda, vi är gröna. Så... vi säger väl nja. Ibland. Jag vill sälja företag ibland.
- Bra, bra! Så svarar vi. Ingen blockpolitik här inte. Nu går vi in och lyssnar på Lars Stjernkvist från socialdemokraterna.

Den enkla analysen är att ett partis ideologi är grunden och stabilt ovanpå det finns gräsrötterna. Men eftersom miljöpartiet har inte någon ideologi blir det svårare för gräsrötterna. Vad ska de stå på?

Det finns ju ett gäng bra miljöpartister, som har visioner och vill samarbeta och leverera praktisk politik, som inte gräver ned sig i vänsterpolitiken. De som tror på marknadsekonomi, företagande och varje människas eget ansvar. Fast de borde vara moderater.

Kanske är just därför som partiledningen bjöd in en gammal s-partisekreterare. De försöker styra sina gräsrötter vänsterut. Hu.

Alla ni moderata miljöpartister som inte trivs med vänsterretoriken är så välkomna hit! Vi gillar kunskap och engagemang. Och vi levererar bra politik. Ring mig.

Sovande skönhet


Hjördis - så här snygg är hon!

Äntligen!

Förra fredagen hämtades äntligen Hjördis. Finaste valpen i världen. Fylld av kärlek, glädje och små vassa tänder.

Hon älskar att äta maskrosor. Men jag har inte pratat politik med henne alls. Det sitter i instinkterna på henne. Jag är så stolt.

onsdag 16 maj 2007

Just nu: Kungsholmstorg


I Stockholm lämnar man inte hunden utanför butiken. Men det funkar att ställa den i skyltfönstret på systemet.

Rune vs Jan-Olof: 1-0


Fiskedebatten är i full gång. Men Rune hade ett hemligt vapen.

Nu försöker Jan-Olof prata mer om moderat politik än s-politiken som han sagt inte finns. Det går sådär.

Men fiskets ställning är de överens om.
- du är välkommen över i vårt gäng. Så kan vi bena ut några grejer, avslutar Rune.

Havsmiljödebatt pågår


Ett av de viktigaste områdena för alliansens miljöpolitik är havsmiljö. Har debatterat nu mot Jan Olof Larsson, s. Han är bitter. Och försöker driva oppositionspolitik. Fast han är mest arg. Och har inget att luta sig mot. Ska länka till protokollet sen.

Idag har vi tre debatter från vårt utskott. Ser mest fram mot fiskedebatten. Då kommer vår Rune, till vänster på bilden här uppe, att spöa Jan Olof. En gång till.

tisdag 15 maj 2007

Ny i Naturvårdsverket

På dagens gruppmöte fattade vi beslut om att jag blir ny ledamot i Naturvårdsverkets styrelse. Är så glad och stolt.

Skvaller

- Skvaller är ett sätt att umgås, säger Niklas Svensson från Politikerbloggen i en intervju i P3:s kvällspasset igår apropå hans affärsidé och sidan.

Nyss kom en enkät från Niklas gäng om vad som är det roligaste minnet från Almedalen.

Nynäshamn



I går kväll hade jag förmånen att få komma ut till Nynäshamn och prata moderat miljöpolitik. Engagerade oppositionsrådet Roland bjöd in.

Det var ett hyfsat stort gäng moderater, några alliansvänner och Tore, den lokala ordföranden för Naturskyddsföreningen. Det är väldigt, väldigt ovanligt att han som företrädare för Naturskyddsföreningen blivit inbjuden till ett politiskt parti.

Vi pratade lite om förr när moderaterna var det största partiet i Naturskyddsföreningen.
- Jag är glad att du uppmanar människor att gå med, säger Tore. Men det fanns inget värvarblock i fickan som vi lär oss i MUF.

Bra frågor, bra engagemang och en kul kväll. Moderatföreningen hade haft filmkväll och tittat på Al Gore, sen hade de tjatat till sig en miljö- och klimatdag på kommunen. Och som steg tre träffades vi igår. Vi pratade en del om deras egna kampanjer och aktiviteter. Ser så mycket fram emot att få se vad de gör av allt detta nu!


fredag 11 maj 2007

RFSU-blomma



Har nu pratat om Tanzaniaresan på RFSU. Klart bra. De lobbar hårt för att 10 procent av biståndsbudget ska gå till frågor om sexuell och reproduktiv hälsa.

torsdag 10 maj 2007

Prao-Mikael

Den här veckan och nästa har jag en praoelev, Mikael från Vällingbyskolan, som går i åttan. Han har hängt med på en hel del den här veckan. Men allt har inte varit en vanlig arbetsvecka. Till exempel invigningen av ett fjärrvärmstation med paradorkester är ju inte helt normalt. Eller att jag får en plastko i posten från Coop.

Här kommer en snabbintervju.

Första frågan är naturligtvis, hur känns det?
- Det känns bra och roligt. Det roliga är att prata om politiken, kanske inte lyssna på debatten.

Är det som du tänkt?
- Jag vet inte vad jag hade tänkt mig. Jag är förvånad över att det är så många som jobbar i själva riksdagen. Och att det är så många att samarbeta med som ledamot.

Vad har varit roligast?
- Jo, när vi pratade i radion. Bortsett från tiden. (Klockan 7.30) Men det var värt det! Första dagen var det också kul att få vara med på det interna mötet när vi pratade om Miljöpartiet och hur vi vinner röster.

Vill du bli politiker?
Japp. Det är många utskott man vill vara i, Miljö, Finans och Utrikes.

Då blir det långa dagar.
- Nej tack. Eller det kanske går bättre när man arbetar och deltar i allt.

Har du lärt dig något då?
- Jag har lärt mig mycket mer nu än jag lärt mig i skolan.

onsdag 9 maj 2007

Förpackningsneutral

Wal- Mart går nu på sina leverantörer för att få bort onödiga förpackningar. Mindre produktion av förpackningar, billigare lager, lättare transporter - bättre för miljön och ekonomin helt enkelt.

Wal-Mart har lovat att bli "packaging neutral" till 2025. Alltså, genom återvinning, återanvändning och kanske till och med kompostering ska de se till att lika mycket material som passerar butikerna ska in i kretsloppet igen.

Vi som gillar shopping lite mer än normala människor kan läsa mer här.

Marthas imperium växer


Martha Stewart är urhusmodern och en av mina idoler. Med skräckblandad förtjusning ser jag henne safta, sylta och göra perfekt äppelpaj med livrädda kändisar, virka glasunderlägg, klistra in foton i album på skojiga sätt, göra en trendig top av en gammal t-shirt och arrangera blommor till en bordsuppsats. Gärna samtidigt.


(Titta på hennes hemsida om du inte tror mig. Där hittar du bland annat frukosttipset på bilden till mors dag. Prestationsångesten kommer på köpet)


Hon har förutom tv-showen en tidning som heter Martha Stewart living med ett par spinnofftitlar, tror att bröllopstidningen går bäst. Och hon har en radiokanal. Tidigare har Martha tagit fram matchande sängkläder, köksprylar och handdukar under sitt eget namn på K-mart. Hon har sålt hus som hon själv designat. Och det gjorde hon precis efter hon kom ut ur fängelse efter den olyckliga insideraffären. Snart kommer Marthamöbler tillsammans med Macys.


Nu tar hon sig in i dagligvarubranschen. Tillsammans med Costco lanseras fryst mat bland annat. Det är ännu inte klart vad som ska vara med. De testar sig fram.

Herald tribune skriver här om Martha och Costco.
Åh, tänka att få stå i Costcos provkök med Martha. Kvinnan är en legend.
ICA-vänner som läser det här. Snälla. Ta in Marthamaten i sortimentet.

Ockultism i Gnosjö

Den alltid förvånande tidningen Världen idag toppar med att Gnosjö snart kan få ett buddistcenter.
"- Detta vore att öppna för ockulta krafter, varnar dock buddist-kännaren (sic) Gertrud Storsjö."

Som också säger att det hotar en kristen gnosjöanda. Argumentet är att buddister inte är materialister. Men det trodde inte jag att goda kristna skulle vara heller.

Buddismen är en av de stora världsreligionerna. Det finns många buddismexperter och andra intresserade av människors kulturer. Så nyfiken som jag är så googlade jag Gertrud.

Hon har varit kristen missionär i buddistiska länder - alltså arbetat rakt emot buddismen. Hon finns väl representerad på religiösa sidor men fraförallt hemsidan bed.nu med underrubriken "Bed och du ska få".

Och där fann jag en konspirationsteori! Bland annat om den ockulta Dalai Lama, demonerna i sandmålningen mandalan och fredsvaser med andar.

Nyhetsrapporteringen blir ju så skev eftersom Gertrud inte en trovärdig expert. Vi är ju alla olika - religionsfrihet är ju grundläggande för mig. Särskilt efter den här artikeln.

Det är dumt att kasta sten i glaskyrkor så länge kristendomen har sånt som tungotalande, helgonreliker och transsubstantiationsläran. Då verkar faktiskt livets ords Ulf Ekman mer skum och mer ockult än Dalai Lama.

Heja Edvin

MUF Stockholm kommer kampanja första maj 2008. Härligt inlägg från Edvin hittar du här.

Det gör mig så glad!

Enkäter, enkäter och enkäter

Nyss ringde en trevlig kvinna från SIFO som ville ställa ett par frågor om tryckfrihet. Det skulle gå fort.

Jag fick bedöma påståenden.

Först:
Sexistisk reklam ska förbjudas.

Men detta går ju inte att svara på. Svaren på frågorna går ju att tolka hur som helst, vill jag vara kvinnofientlig eller mot yttrandefriheten? Jag valde heja på yttrandefriheten och vara mot ett förbud, till intervjuarens förvåning.

Men sen kom mina följdfrågor, vem bestämmer om reklam är sexistisk? Vad innebär ett sånt förbud? Hur står det sig mot yttrandefriheten? Men det fanns ingen plats i enkäten för det.

Nästa påstående:
Poliser bör förbjudas läcka till media från förundersökningar.

Klart att poliser ska kunna prata med media, men inte bryta mot sekretesslagstiftningen. Och varför använda ett ord som "läcka" som är så fyllt av värdering? Det gick inte att svara på något annat än de upplästa alternativen. Det fanns inga öppna svar.

Jag avbröt intervjun då.

Vi är inte enkätboskap. Snart kommer nog en nyhet om att riksdagsledamöterna vill inskränka yttrandefriheten.

Och i morse träffade jag Fredrick Federley som svarat på en annan enkät och idag tillbringat morgonen med att prata om knark med journalister.

tisdag 8 maj 2007

Första klimatträffen

I morgon är det första mötet med Klimatberedningen. Vi börjar med att prata om IPCC:s tredje rapport, summary for policymakers.

Kommer mer om mötet här imorgon. Så intressant. Nu gör vi saker!

Det är en del att leverera till den 15 januari nästa år. Det här ska vi klara av:
  • bedöma möjligheten att nå det nationella målet för perioden 2008-2012 samt belysa vilka ytterligare insatser som eventuellt kan komma att krävas.
  • lämna förslag till nationella mål för utsläpp av växthusgaser till 2020 och 2050.
  • lämna förslag på handlingsplaner med åtgärder och styrmedel för att uppnå de föreslagna målen.
  • lämna förslag på hur de flexibla mekanismerna samt ökat upptag av växthusgaser i skog och mark kan komplettera målet för perioden.
  • förbereda underlag för Sveriges position i kommande förhandlingar om framtida åtaganden om minskade utsläpp av växthusgaser i förhållande till EU respektive internationellt, inklusive gentemot utvecklingsländerna.
  • lämna förslag avseende en eventuell utvidgning av EU:s handelssystem till fler sektorer, inte minst vad gäller effektivitet i miljöstyrning i relation till andra styrmedel, statsfinansiella konsekvenser och konsekvenser för svensk industris konkurrenskraft.
  • ge underlag för hur Sverige kan bidra till en global överenskommelse om en effektiv framtida klimatregim med förutsättningar att leva upp till klimatkonventionens långsiktiga mål att undvika farlig mänsklig klimatpåverkan.

Allianskompisar


- Ja, det är kul att vara statsminister, säger Fredrik på alliansens gruppmöte.

Avspända och engagerade partiledare pratar om dåtid, nutid och framtid.

- Vi levererar men måste också förnya oss, säger Maud.

Paradorkester


Nu har jag varit med och invigt Eons nya fjärrvärmeanläggning i Bålsta. Med paradorkester. Fantastiskt. Mitt första uppdrag som pamp.

lördag 5 maj 2007

Tjuvlyssnar


Är på European Association of Political Consultants. Lyssnar på på Ken Feltman & Joseph Napolitan som pratar om valet i USA.

Många kandidater är kallade men bara en blir utvald.
- nobody is prepared to be president, enas de om. Det är ett tufft och ensamt jobb.

Stan är full av...


scouter. De är överallt just nu. Går runt i grupper och bär små flaggor. Men utanför slottet står en buss helt vanliga ryssar.

onsdag 2 maj 2007

Principer

Första maj. Ja. Vad ska man säga.

Jag jobbade lite igår av ren princip. Andra demonstrerade av ren princip.

MUF Stockholm kampanjade på Norra bantorget första maj 2001. Vi undrade om s var stolta över sin flyktingpolitik. Och så visade vi foto och text från verkliga människor som exempel. Minns ni mannen som desperat kastade sig från balkongen för att undkomma polisen?

Aldrig har det varit så lätt att dela ut flygblad. Aldrig har så många varit så arga när de läst.

Vi störde demonstrationsidyllen. Vi irriterade i hyllandet av idealen. Verkligheten hade inget där att göra.

Då var jag extra stolt över att vara MUF-ordförande.

Ps. Har ont om uppkoppling. Därför blir det få inlägg just nu.