lördag 31 mars 2007

Omen - uppdaterad

Min vän Jenny har fått tillbaka pengar från skatteverket.

666 kronor.

The number of the beast.

Lite hårdrockigt. Lite bisarrt. Lite kul att det står "skatteverket: 666" i hennes kontoutdrag.

Hon funderar på att få till något avdrag. Men det är för sent. Kanske ska allt till Röda korset? Eller så blir det drinkar och något omoraliskt av pengarna. Ont ska med ont fördrivas. Minus och minus blir plus liksom.

- Det är fackets fel. Hade jag inte gått med och gjort avdrag för avgiften hade det här aldrig hänt, säger Jenny.

fredag 30 mars 2007

Al på plattan


Nu direktsänds intervjun med Al Gore till en skärm på plattan. Inte så fullt med folk. Men det är här ju normal arbetstid även om det är fredag.

The one big thing


Seminarium om samarbete mellan EU & USA för att hitta "globala klimatlösningar" fritt översatt. Andreas Carlgren pratar engagerat nu. Han förklarar att handel med utsläppsrätter är bättre än lagstiftning.

Vi ska ha ett "global level playingfield". Sen kom Sveriges ordförandeskap i EU och då blev talet så engagerat att mikrofonen trillade av.

För övrigt är det bara jag och Mats G Nilsson här från riksdagen. Och Karin är här från stadshuset. Moderatdominans!

torsdag 29 mars 2007

Hotell Hackspett


Har just pratat miljöpolitik med Västeråskretsen. Kalasbra!

På bilden är det Västerås stoltheter Staffan Anger och Hotell Hackspett.

Hemma hos fd Bostadsutskottet


Vi har haft tvärvetenskapligt seminarium om klimat. Mer om det kommer.

Men det hölls i fd bostadsutskottets rum. Jättehögt i tak, guldornament, tofsar på gardinerna och kristallkrona. Naturligtvis har försvarsutskottet ett likadant rum.

onsdag 28 mars 2007

Mer om påsar

San Fransisco förbjuder plastpåsar i mataffärer. Papper, plast som bryts ned och tyg är fortfarande tillåtet.

Intressant utveckling. IKEA vann ju pr-poäng för inte så länge sen genom att börja sälja sina kassar av miljöskäl.

Jag följer matkassediskussionen med spänning.

Global focus


Träffade nyss Jacob och Arne från Global focus. Pålästa och rätt konkreta lobbyister.

De har en teknikpositiv global syn på världen. Och det är faktiskt roligare än det låter. Vi har pratat marknadsekonomi, nationalekonomi, teknikoptimism och framförallt kommunikation och samverkan mellan politiker, företagare och forskare.

Nu analyserar de de bland annat de politiska partiernas hemsidor ur en globalt miljöperspektiv. Resultaten är sådär förstod jag. För alla. Jag har försökt förklara att det inte är politiken som släpar efter - bara hemsidestillverkningen. Vi har ju grejer på gång! Tror det gick fram. Särskilt som Global focus släpper en ny mer global hemsida om tio dagar.

tisdag 27 mars 2007

Nätverk genom kor

Blogosfären är fantastisk. Har just hittat min kalaskompis Johan i blogosfären eftersom han länkat till min blogg och det syntes när jag pingade den.

Informationens vägar är outgrundliga. Undrar om han bara sökte på hårdrock och fann en ko...

22 minuter

Dagens gruppmöte var rekordkort. Då fick vi ledamöter helt plötsligt tid till att prata med varandra efteråt. Vi hinner inte ses på dagarna - alla är så upptagna.

Men nu hann vi till och med bestämma saker. Till exempel ska Stockholmsbänken träffa Stockholms hamnar. Tomas Tobé och jag ska åka till Surahammar och titta på avfallskvarnar.

Och Anna König Jerlmyr och jag ska äta middag. Men inte förrän i maj.

Metropol!

I går var jag hos gamla radio Stockholm som från april blir Metropol. Där hälsade jag på min favoritreporter Erik Klarén. Förr sågs vi i programmet "populist", nu hade vi affärsmöte.

Vi bestämt att jag och Maryam från s ska prata nyheter och kommentera vad som händer i media varje tisdagsmorgon.

Jag kan inte den första maj så jag lämnade den artigt till Maryam att prata själv just den dagen. Tänkte att det passar. Men det visade sig att eftersom det är röd dag så spelas det in tidigare.

Så kul! Och jag som klagat att Stockholm har så ont om lokalmedia. Skäms på mig.

måndag 26 mars 2007

Miljömarknad

Dagens media skriver om att Dagens miljö gör en one-shot, ett försöksnummer, för att se om kunderna i Sverige vill läsa en miljötidning. Den heter Dagens Miljö Konsument

En helsidesannons i fyrfärg kostar 94 400.

Kronprinsessan del två

Affischerna du ser på bilderna under inlägget kommer från uppföljaren till tv-serien Kronprinsessan. Och nej, apropå en kommentar, det är inte särskilt likt Fredrik egentligen - men jag ser vartåt det lutar. Hela manéret är gjort för att se ut som en Fredrikbild. Och det är mer likt än vad Reine är lik Göran Persson. Eller vem ska Reine vara? Om det ska vara Pär Nuder är det inte en siffra rätt.

Kronprinsessan-gänget håller också på med research hos politiska tjänstemän. De undrade tydligen hur glad man blir när man vinner ett val. Mitt svar skulle väl vara: Otroligt glad. Hysteriskt nöjd. Ungefär som en VM-final i hockey. Om man gillar hockey. Jag har låg trovärdighet i sportfrågor.

Ps. När jag står och fotar bilderna i går kväll kommer två till som fulkorsar vägen för att titta närmare på affischerna. Trevliga Fredrik Malm med fru (som är första ersättare till riksdagen för Folkpartiet.) Bara vi politiknördar är tillräckligt intresserade för undersöka fake-valaffischer.

Undrar också om rondellhunden på Lindhagensplan - hängde den verkligen där i valrörelsen? Ska det vara tidstypiskt så räknas alla detaljerna. Researcha det innan filmning, annars stör sig alla stockholmare på fusket.

söndag 25 mars 2007

Reine!


Nya sloganen är enligt denna snygga affisch: "Tillsammans för Sverige".
Tänk om det stått "Rösta på din bockbrännare!"

Vad har hänt med Fredrik?


Fredrik-look-a like på Lindhagensplan. Skumt.

Valrörelse igen!


Nu sitter affischer uppe. Några är gamla men några är väldigt nya. Är det SVT?

fredag 23 mars 2007

Dubbla debatter

Först träffade jag föreningen sveriges miljöchefer, för kommunernas miljöchefer och debatterade klimat.

I debatten fick jag minsann veta att jag är så ung och säkert vet bättre sen. Det låter gammelgubbigt, eller hur? Men det var från Karin, kvinna och miljöpartist - före detta vänstern. Intressant härskarteknik. Jag ropade då i mikrofonen att det var fult.

Som tur är fick jag till slut säga att den stora skillnaden på mig och Karin är inte åldern utan människosynen.

Men ändå. Kass debatteknik.

Som tur är fick jag sen vara med på ungdomens riksdag. (Det syns på bilden under.) Så coola elever. Så duktiga talare. Imponerande.

Jag var med på frågestunden och det var verkligen som att vara en politisk jukebox. Alla möjliga frågor kom upp. Bland annat en om komvux som jag verkligen inte kunde svara på. Men Maria Wetterstrand fick frågan om vad som är fel med Alliansens miljöpolitik. Och jag hade ingen möjlighet att få svara emot. Otroligt frustrerande.

Pratade med elever efteråt också, bland annat med Per som var riktigt tågintresserad. Måste nu kolla upp mina uppgifter om de många lokbytena på tågen till Hamburg för godstrafiken. Tänk om den som berättade det för mig tog fel stad? Hur som helst finns mycket att göra för att pigga upp tågtrafiken. Tur jag har rallarhärkomst.

Ungdomsriksdag!


Så coola elever debatterar just nu. Bra argument. Humor. Engagemang.

torsdag 22 mars 2007

Rockerskossor!


Bästa reklamen i tidningen Husdjur.


En hårdare och saltare slicksten. Pay offen är "just slick it up."

Aquavit

Trendiga Aquavit, NY får en systerkrog i Stockholm berättar Foodnet och Clarion i ett pressmeddelande.

Aquavit öppnar i nya stora Clarionhotellet vid Norra bantorget. Eller som det kallas eftersom LO-borgen ligger där: Röda bantorget.

Bygga stad

Ulla Hamilton bjöd idag in till möte om byggandet i stan och bullret. Mycket intressant. Vi står inför en historisk expansion. Det byggs mer och bättre nu än vad det gjorts på länge. Ulla och jag tycker lika, staden är miljövänlig och det är enklare att hitta miljösmarta lösningar när människor bor ihop.

"Bygg staden inåt" som det står i stadens planer. Det handlar om förtätning, nya stadsdelar och återanvändande av mark.

Vi har redan ett gäng bestämmelser om hur vi får bygga. Tur att det inte alltid varit så. I vasastan skulle husen egentligen ligga 35-80 meter från trottoarkanten om dagens regler gällt då.

onsdag 21 mars 2007

Kall kampanj

Kom jag just tillbaka efter moderatkampanj på Medborgarplatsen. Jag var hopplöst felklädd eftersom jag tror på våren.

Bra kampanj, det handlar om att lyssna på väljarna. Vi var säkert trettio kampanjare och de gula jackorna känns bra nu till påsk. Men jag är djupfryst.

En oväntad klimateffekt

I posten låg en profetisk tidskrift som heter Flammor. Den berättar att vi lever i den yttersta tiden.

Det visas bland annat eftersom system för betalningar kan ske med inopererade chip - alltså ett märke för att köpa och sälja som Uppenbarelseboken berättar om. Under rubriken "Vilddjuret hyllas" förklaras att EU är en stormakt som nämns i Uppenbarelseboken. Firandet av 50-års jubiléet är en fest som Gud underkänner och såna fester gick aldrig bra förr. Dessutom kan elnätet krascha och lägga Europa i mörker - vilket uppfyller en annan profetsia

Kopplingen till miljöpolitiken finns naturligtvis. En artikel blandar FN:s klimatrapport, text-tv-citat och bibelord för att förklara att Jesus snart kommer tillbaka. På nätet finns en kortare artikel med hyfsat samma innebörd. Den illustreras av en bild av Al Gore.

tisdag 20 mars 2007

Fler vill rädda världen


I posten idag kom en bok med 100 sätt att rädda världen.

Den innehåller 100 tips. Det första är att ringa sin politiker. Bra! Att rädda världen är ett grupparbete. Det sista tipset är också att ringa sin politiker. Rock n' roll. Det här blir roligt.

Boken är både kul skriven och har en allvarlig mening. Jag gillar anslaget. Tips 7 är att se en älg. Tips åtta är att äta en älg. Det utvecklas lite - men det får ni läsa själva.

Tips 97 är att bli en förebild men inte vara dryg. Utan istället beväpna sig med "åhfanismer" - saker som får dig att säga Åh fan! Som att alla stålet i kapsyler som säljs i Sverige skulle räcka till 2 200 bilar om det återvanns. Egentligen är det Yvonne, numera Svensk Handels vice vd, som lärde mig vad en åhfanism är. Har använt det massor sen dess. Tack igen.

Det är spännande att se skillnaderna i hur vi pratar om miljöfrågor. Det har förändrats till det bättre.

Igår var första delen av Erik Fichtelius dokusåpa om Göran Persson. Kan inte låta bli att se skillnaden i ton. En snygg positiv bok med intelligent text jämfört med uppifrånattityden och den mästrande tonen i Göran Perssons tal för socialdemokraterna som samlats i Björkvik om det gröna folkhemmet i början av 90-talet. Göran var ju inte killen som pratar med. Han pratade till. Men jag tror inte att det fungerar.

Småbrukarstyle

I tidningen småbrukaren säljs bland annat en jacka med loggan för småbrukaren tryckt på ryggen. Den finns på bild.

De säljer också en mörkblå keps med småbrukarsymbol - den kallas "gåbort-keps".

Den finns tyvärr inte på bild. Tyvärr.

måndag 19 mars 2007

Lokal snö


Nu röjs snön från helgen skidtävling runt slottet. I resten av stan regnar det. Känns som måndag.

söndag 18 mars 2007

Tvåa på bollen

Ryktet säger nu att sossarna ska starta ett miljönätverk. Ha, de ligger efter. Vårt är ju i gång för länge sen.

Undrar om deras nätverk ska matcha deras partiblogg om klimatet?

Tänk om de i stället kunde leverera lite politiska visioner.

Rikspucko som pratar snusk

Presstjänsten ringde och frågade om jag kunde kommentera valet av Mona Sahlin i norska tv 2. Självklart kan jag det. Gick hem och läste på Monas tal och lite av mediakommentarerna. Ringde Vegard som sa att vi skulle ses på Strand hotell.

Samma gamla socialdemokrati. Samma politik. Inga visioner. Upptäckte att Mona suttit i riksdagen sen jag var fem år gammal.

På Strand mötte jag Vegard. Kom in i det lilla rummet. Fick en mick och sen kom programledaren. Pia, söt tjej. Lite förvirrad. Hon hade svårt med mitt namn. Men vi löste det.

Sen började frågorna. Och vilka frågor. Fluffiga. Ostrukturerade. Jag försökte svara. Men det var inte enkelt. Vad är skillnaden på socialdemokraterna och moderaterna. Jag försökte svara att det var människosynen. Pia var helt blank i ansiktet. Jag utvecklade så gott det gick. Kände hur jag började panika.

På frågan om moderaterna är höger eller vänster ville hon att jag skulle visa med händerna. Se vägrade hon inse att höger för mig är vänster för henne eftersom vi satt mittemot varandra.

Hon insisterade på att det svenska ordet för "peka" är "pöka". Jag förklarade att pöka betyder "pula". (Tack Terje för våra bisarra diskussioner om skillnaden på svenska och norska! Kempetorsk och tallefjant till trots.) Det kommer säkert med i tv. Men det kanske inte är tillåtet med fula ord?

Hon kallade Fredrik för "Rikskansler" för det hade hon sett på Wikipedia att det hette.
- Va, heter det inte så? Statsminister. Var heter det rikskansler?
- I Tyskland för länge sen, försökte jag svara.
- Det är så svårt att skilja på de nordiska länderna, Danmark, Tyskland...

Jag fick förklara valfrihet.
- Vad ska man välja på?
- Ja, till exempel skola, så att det blir rätt för den enskilda eleven.
Jag tog chansen och pratade lite om det. En rimlig fråga, äntligen.

Det bara fortsatte. Vilka kläder ska en moderat ha? Vilka färger? Jag gjorde mitt bästa för att predika valfrihet. Berättade om att vi hade fyra färger på rikskonferensen.

Jag förskte säga mitt motto: att göra det enkelt för människor att göra miljöbra saker. Och klagade lite på sossarnas: alla ska med. Men hade inte något moderat slagord att kontra med.

Sen påstod hon att Göran Persson slutar för att han hade en sexuell relation med sin polska städpersonal.
- Det var ju en stor skandal i somras.

Till sist ville hon sjunga svenska nationalsången. Jag avböjde vänligt. Hon envisades. Jag tyckte att hennes researcher kanske kunde hjälpa henne.

Det var inte en chans att säga sina budskap. Det handlade bara om att överleva. Hu.

Så i stället för ett par kommentarer i norska nyheterna blev det en halvtimmes panikintervju i ett norskt satirprogram som heter Rikets röst. Pia är så känd i Norge att de nu jobbar utomlands skojade Vegard.

Jag blir svenskt rikspucko som pratar snusk i norsk tv på torsdag.

De skulle träffa Fredrik efter mig. Jag tog den stora smällen.

Min enda tröst är att de har pratat med fler sossar.

fredag 16 mars 2007

Boss för shoppingverket

Faktiskt skulle jag vilja ha det här jobbet.

Som nu annonseras ut istället för att delas ut.

Lovely.

Skryt

Hittade ett pressklipp när jag kollade posten. Tidningen Dagens samhälles chefredaktör Lena Hörngren var med på seminariepasset "moderaterna de gröna" som jag var med och pratade på i helgen. Hon skriver en sammanfattning om den kommunala rikskonferensen i sin krönika "Nu vill moderaterna bli det nya miljöpartiet".

Hon säger att det är ett parti dominerat av män och att eftervalsanalysen visar att vi ska satsa på att få fler kvinnor som röstar moderat och att vi ska utveckla miljöpolitiken.

Nu kommer skrytet: hon kallar mig skärpt, vältalig, ung och kvinna. Hurra. Och hon fick med mitt motto: att göra det enkelt för människor att göra miljöbra saker.

Fastän Lena tycker att det var svårt att hitta de nya moderaterna i myllret av klassiska moderater i kavaj och slips så skriver hon om min dragning att "här kändes det som om man lyssnade på en verkligt ny moderat."

Nu går jag ut i solen och är glad.

Äntligen fredag

I går var jag officiellt dubbelbokad hela dagen. Först utskott från klockan 8.00 med jordbruksminister Eskil.

Då missade jag min tid för fotografering som jag optimistiskt bokat in.

Glömde datorn hemma men det löstes. Tack.

Sen var det moderaternas jordbrukarråd. Riktigt skoj. Jag pratade moderat miljöpolitik. Många trevliga bönder i moderaterna. Nu är jag inbjuden att prata i Gnesta och Finspång.

Framförallt träffade jag moderata KRAV-bonden Stig som jag raskt intervjuade till miljönätverkets nyhetsbrev. Smart kille - han fattar marknaden. Ska koppla ihop det med moderata KRAV-mjölkbonden Ylva som jag träffade på kommunala rikskonferensen förra veckan.

Sen upp på rummet och läsa post och svara på mail. Jag ligger så otroligt efter i mailen. Alla dessa enkäter. Hu. Sen votering med knapptryckningar och sen en och en halv timme försenad till förbundsstyrelsemötet där vi behandlade alla motioner - förslag från medlemmar - som kommit in till moderatstämman i Stockholm stad.

Sen tog jag bussen hem och sov.

Imorse skrev jag tre texter till motionssvaren. Har glömt mobilen hemma. Klockan nio var det alliansmöte. Halv tio började EU-nämnden.

Det är lite ojämn arbetsbelastning. Från tisdag till torsdag har jag jobbat ungefär 36 timmar. Nästan en arbetsvecka. Måndagen var det också full fart men inte lika många timmar och idag var det bara 2,5 timmars möte och jag har hunnit med att läsa posten och maila lite.

Nu ska jag ta en intervju om klimatpolitik och sen ska jag handla skor. Glad fredag!

onsdag 14 mars 2007

Lunch & lunch

Lunchen i går på Livsmedelsverket var naturligtvis jättebra. Lax och en god sallad med quinoa.

De andra i utskottet hade inte hört talas om just quinoa. Jag har försprång eftersom jag har arbetat med att sälja mat och förklarade att det är en växt, kanske från Sydamerika. Generaldirektör Inger Andersson förklarade tydligt att det är quinoa vi äter.

Vi enades i utskottet om att det var en växt.

En diskussion utbröt om vilken del av växten som vi åt. Jag gissade på fröet. Anders Ygeman såg skeptisk ut och trodde att det var mer som spannmål.
- Fast där äter man väl också fröet? trodde jag. Anders höll med till slut. Det är hög höjd på diskussionerna i Miljö- och jordbruksutskottet.

Till efterrätt fick vi en bit mörk choklad. Bästa lunchen hittills under min riksdagsperiod.

Men idag var lunchen ändå strået vassare. Jag och min kollega Finn köpte sushi och åt utomhus, i solskenet nere vid vattnet vid Kornhamstorg. Första utelunchen i år!

Ps. jag frågade om Livsmedelsverket har en egen personalrestaurang. Många tar med sig mat. Det kan jag förstå när de har just de jobben. Men en restaurang finns och delas med de andra myndigheterna som sitter i husen bredvid.

Klimatdebatten i full gång!


Hårda ord. Men alliansen har choklad. Och en bättre politik.

I bakgrunden syns min fusklapp med "Herr talman".

tisdag 13 mars 2007

Roboten Speedy


I labbet på Livsmedelsverket jobbar den här roboten med att hitta beta-agonister. De är giftiga och olagliga.

Den har tråkigt eftersom den sällan hittar några. Men ibland kommer utländska prover.

Utskottsutflykt

Idag ska hela Miljö- och jordbruksutskottet på utflykt till Livsmedelsverket.

Bussen går klockan 9.00 härifrån Mynttorget. Vi kommer hem igen vid 15.00.

Det betyder att vi ska få lunch på något vis under dagen. Jag funderar på om Livsmedelsverket har en egen personalrestaurang? Eller om de går ut och äter på stan. Hur nervösa är restaurangägarna runt om när lunchgängen från Livsmedelsverket dyker upp?

måndag 12 mars 2007

Gruppterapi på iglo


I förmiddags var Mats G. Nilsson, jag och vår begåvade politiska sekreterare Sebastian Carlsson på studiebesök på iglo, ett coolt ställe vid Hornstull.


Mats och jag arbetar med olika politiska frågor men företräder båda Stockholm. Nu besöker vi inspirerande ställen. Det är nyttigt att se nya saker och träffa duktiga människor.


Ljuscaféet iglo startade hösten 2004 av Martin Sylwan. Egentligen jobbade han inte idag men var snäll nog att träffa oss och berätta lite om vad han gör.
- Jag är agronom, utbildad på SLU, förklarar Martin. Det är rätt tydligt att han är en entreprenör. Bland annat var han med och startade Street. Nästa projekt är siten Grannarna.
Egentligen är iglo ett ljusterapirum med café som Mats startade efter han fått en remiss till ett sjukhus för att få ljusterapi. Det var helt kliniskt, alla kom in med patientbrickan och ingången var vid psykmottagningen.
Tysk media, AP, Reuters och alla andra stora mediadrakar har varit där och gjort reportage. Mats visar oss ett från Tokyo-tv i sin vita dator .
Maten som serveras är tuff. Bland annat importeras hysteriskt nyttiga frukten acai från Brasilien och allt annat är ekologiskt.
- Att allt är ekologiskt är inget jag skyltar med, det är mer självklart, säger Martin.
Vi undrar vad som är roligast.
- Det som ger mest belöning är stammisarna som kommer hit.
Det är intressant att se hur ett sånt här företag fungerar. Och ljuset gör oss glada och pigga. Vi betalar och går ut i gråvädret.
Snart stänger iglo för säsongen. Våren är här. Men du hinner dit, det är värt att prova.

söndag 11 mars 2007

Trädkramar-tv

Igår i 19-nyheterna lanserade 4:an mig som moderat trädkramare. En av de små roliga frågorna i slutet på intervjun.

Men det fick inte plats i 22-nyheterna.

lördag 10 mars 2007

s försöker lösa klimathot med blogg

Nej, det är inget skämt. Men det är roligt.

Socialdemokratiska partihögkvarteret startar en blogg om klimat. Politikerbloggen har en centralt placerat uppgiftslämnare hos sossarna som berättar det.

Jaha. Ska det visa handlingskraft?

En blogg. Som ägs av ett parti. Vem skriver? Och framförallt: vem läser?

Idén om en sån här blogg är särskilt intressant för mig som politiker eftersom s inte ens lämnade ett motförslag till budgeten på miljöområdet. Det var bara blankt och tomt. Det är trist att debattera mot någon som inte har några egna förslag utan bara surar. Men s sparar nog sina ansvarsfulla och visionära förslag till... bloggen.

Det här är verkligen roligt. Ser verkligen fram emot lanseringen.

Miljöp...

Fredrik Reinfeldts avslutande tal till alla 1800 moderater som samlats i Örebro handlade mest om miljö. Applåderna var rejäla. Det gör mig glad.

Lyssnar på radions nyheter om konferensen. En av nyhetsuppläsarna kunde inte säga miljöpolitik utan höll på att säga miljöpartiet. Miljöpartiet har verkligen valt det bästa namnet. Jag är faktiskt avundsjuk. Men inte på deras politik.

Trädkramare

I kväll kan jag vara med på nyheterna på 4:an. Blev intervjuad om miljöpolitiken. Även grönögde gruppledare Lars Lindblad och partisekreterarePer Schlingmann får prata.

Färgerna som används i de nya moderaterna är ju den snygga ljusblå, en något mörkare blå och lite orange. Komplementfärgerna är trendigt ljusgrått, varmt röd och en riktigt fin äppelgrön. Rikskonferensen går i komplementfärgerna.

I intervjun kom frågan om den gröna färgen på affischerna. Ulf på 4:an tror inte att det förändrar miljöpolitiken. Men det tror inte jag heller. Men att prata om miljöfrågorna mer och utveckla politiken gör det. Svaret blev nog i lite fler ord när jag stod där framför kameran. Men tror att det går fram.

Hoppas att jag får med det jag sa om alla duktiga moderater som harvar på och går på möten och driver bra moderatpolitik i miljönämnder, tekniska nämnder och byggnadsnämnder runt om i landet. Vi borde ha mer trovärdighet i miljöfrågorna. Men vi pratar nästan aldrig om det arbetet.

Sen frågar han när moderaterna får sin första trädkramare.
- Det finns redan, jag är med och kramar ett träd i senaste numret av medborgaren, förklarar jag. Sen försökte vi hitta ett nummer av tidningen. Men Markus lyckades fixa fram bilden. Proffsigt.

Är lite orolig för vinklingen. De ville göra intervjun framför fordonsindustrins lobbymonter.

Miljömoderater överallt!

Vilken otrolig rikskonferens. Efter passet om moderaterna de gröna har jag talat med så många glada människor. Vi var över 160 personer på seminariet. Vi är många som brinner för miljöfrågor och många vill göra så mycket mer.

Vilka vänliga kommentarer. Tack igen. Jag är fortfarande helt uppfylld, glad och stolt.

Miljömoderaterna var överallt igår. I matkön, i hallarna, på dansgolvet och efterminglet. Kul att så många tar kontakt och vill vara med i nätverk och miljöarbete.

Och imorse mötte jag ännu fler miljömoderater. Det är overkligt med så vänliga ord redan på morgonkvisten.

Japp. Nu är det officiellt. Vi är igång. Nu är det bara att göra.

Tobias monter


- jag vill få moderata kommunpolitiker att ta emot fler ensamma flyktingbarn, säger Tobias, migrationsminister som har en egen monter här på kommunala rikskonferensen. Välbesökt.

fredag 9 mars 2007

Välmatchat!



MUF ställer ut med Hökmark & Filippa


Kommunala riks är i full gång. Massor av utställare. Fordonsindustrierna delar ut godisbilar och har som argument att det inte finns tunnelbana utanför Stockholm.

torsdag 8 mars 2007

En röst i Örebrokvällen

Har nu diskuterat moderat miljöpolitik i studio ett med Svante från Svenska naturskyddsföreningen. Eller, jag satt själv i SR:s studio i Örebro och Svante var i Bryssel.

Han har en del fördomar. Jag och ordförande Mikael Karlsson har faktiskt mailat listor om våra fördomar om varandra. Vi försöker göra något åt dem.

Men moderaterna fick lite beröm. Det är ju Svantes jobb att ligga på.

Roligast var att jag satt i studion helt själv. Det var otroligt frestande att trycka på knappen "jingel 4" när Svante kallade moderaterna naiva. Men det gjorde jag inte.

Studio ett

Studio ett ringde nyss och vill prata om moderat miljöpolitik. Hurra.

Naturligtvis åker jag tåg till Örebro om en timme men de ringer på mobilen om de vill ha någon livekommentar.

Så - jag kanske är på radio i eftermiddag.

Kvinnodag

Det är svårt att förhålla sig till kvinnodagen. Jag får en känsla av att medierna har tjuvhållt på bra nyheter om kvinnor för publicering idag.

onsdag 7 mars 2007

Spaning på Grand


Ulf Emanuelli på samordningen såg just Hugh Grant i hotellets lobby.

Viktig början på något nytt


Fredrik säger också att FN är ett viktigt sätt att samarbeta. Och han pratar om EU. I morgon är det ett historiskt toppmöte.

Tre mål ska tas upp. 30% sänkning av utsläpp av växthusgaser. 20% av energin ska vara förnybar. Och vi ska uppnå 20% energieffektivisering.

Nu är arbetet verkligen igång.

Fredrik inleder


Fredrik beskriver vad vi vet och fortsätter sen.
- Mina vänner, jag vill inte vara den som tar ansvar för att chansa.

Det intressanta är vad vi kan göra. Lär dig vad som är problemet och gör något åt det.

- Känslan av att vilja göra rätt är stark. Vi bara undrar hur man gör, säger Fredrik.

tisdag 6 mars 2007

Uppoppad sopsortering


Ofta handlar miljöpolitik om stora internationella avtal eller stiftande av lagar och införandet av förbud.
Det som inte syns men som är viktigast av allt är det civila samhällets engagemang. De är många människorna som i det tysta lämnar tidningar i pappersinsamlingen, pantar sina burkar, bär sina flaskor till glasigloon och slänger batterier i holkarna som verkligen påverkar. Som i allt annat är idéer viktigt men det är människor som gör skillnaden.

Sopor är tyvärr lite oglammigt politikområde. Men nu blir det ändring. Branschföreningen Avfall Sverige, fd Svenska renhållningsverksföreningen, startar sin nya kampanj med affischpojken Thomas Di Leva.

Väntelista till klimatet

Den här veckan är det plenifritt i riksdagen. Det betyder att vi inte har några inplanerade riksdagsmöten under veckan. Förutom EU-nämnden då som gäller under europeiska regler och har ett öppet möte imorgon.

I går satt jag på kontoret och jobbade men det ekade tomt i korridorerna. Tur att vi har alla duktiga politiska sekreterare som jobbar och jobbar.

Imorgon är det klimatseminarium! Klimatförändringarna, nuläget och vägen framåt. Det hålls av Kommissionen för hållbar utveckling och Klimat- och sårbarhetsutredningen.

Seminariet är så populärt att det finns en väntelista. Men för alla som inte kommer in sänds det direkt via regeringens webbplats www.regeringen.se och där finns också all dokumentation när seminariet har hållits.

måndag 5 mars 2007

Atlas till fler

Jag skrev om den kreationistiska boken som alla riksdagsledamöter fått.

Den har tydligen också gått till journalister. Hittade en notis i SvD eller DN i helgen (ingen av dem har det på nätet.) En av deras journalister hade fått den. Där stod att boken väger fem kilo. Han var också förvånad och funderade på finansieringen.

Fem kilo gånger 349 riksdagsledamöter är 1745 kilo riksdagspost. En Volvo C70 med femcylindrig 2.4-liters direktinsprutad common rail turbodieselmotor väger 1759 kilo. Skulle reservdäcket tas ur så matchar det hyfsat perfekt.

Undrar hur många journalister som fått den.

fredag 2 mars 2007

Smittsamt

På MUF Stockholms stämma blev jag hedersmedlem.

Igår fikade jag med MUF-bossen Niklas Wykman.

Efter det svarade jag till MUF Uppsala att jag gärna kommer upp och är stämmoordförande ett tag idag.

Ungdom smittar tydligen. För sen fick jag visa leg på systemet. Jag är ändå 30. Hurra.

Enkätboskap

Nu ringde precis en tidning. De har skickat 20 frågor som de vill ha svar på.

Nästan alla frågorna är formulerade så att svaren kan användas till artiklar om splittring i moderaterna, splittring mellan moderata företrädare och partiledning och framförallt för att visa splittring i alliansen.

Här är några exempel:

1. Vilken borgerlig partiledare har, enligt din bedömning, synts mest i medierna sedan valet? Ange en partiledare:
Naturligtvis har statsministern en position som talesperson för regeringen. Redan vid den första frågan börjar jag fundera över hur svaren kommer att användas. Ska det tolkas som moderatdominans att Fredrik syns? Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på vilken skillnad det är numera - när fler ministrar syns i medier, inte enbart Göran Persson. Men det frågas inte efter det.

2. Vilket politiskt område är, enligt din uppfattning, det svåraste att komma överens om i den borgerliga alliansen? Ange ett politiskt område:
Jag ser faktiskt inget särskilt område idag.

Vilken fråga, söks det efter splittring? För det första lever allianskänslan kvar. För det andra är vi fyra olika partier - inte en allianssekt. Vi är politiker, våra jobb är att tycka olika men att sen tillsammans hitta goda lösningar.

3. Vilket politiskt område är, enligt din uppfattning, det lättaste att komma överens om i den borgerliga alliansen? Ange ett politiskt område:
Det mesta funkar ju. Som sagt. Allianskänslan lever kvar.

Sen kommer frågor om klimatpolitik och vem som är den bästa borgerliga miljöpolitikern. Svårt för mig att svara blygsamt eftersom jag ansvarar för miljöfrågorna i utskottet. Miljöministern är såklart vår främsta företrädare.

Sen är det bland annat frågor om kollektivavtal och arbetsrätt och om Sven Otto skulle tagit avstånd från facket vid Wild n' fresh-blockaden. Jag vill inte recensera våra ministrar. Fackets agerande var lagligt, men jag och många med mig vill ju diskutera proportionaliteten. Det har jag skrivit om tidigare. Utrymmet för det svaret ges inte.

Mot slutet kommer den här frågan:
15. Vilket är ditt betyg på Fredrik Reinfeldt som statsminister så här långt (feb-mars 2007)? Ange ett av följande alternativ
a) Dålig
b) Mindre bra
c) Godkänd
d) Ganska bra
e) Bra


Det är en intressant skala. Här finns fyra sätt att visa missnöje i olika grader och ett alternativ som visar något slags nöjdhet. Men "bra" är ju bara ett medelbetyg.

Här finns inte några alternativ som visar att Fredrik har överträffat mina förväntingar. Här finns inte något utrymme för överord. Fredik har varit mycket bra. Jag skrev till det själv. Får se hur det redovisas.

17. Vilket parti skulle du rösta på i dag i ett riksdagsval om du inte fick rösta på moderaterna? Ange ett parti:
Vi är alla moderata företrädare. Vilka svar förväntar de sig? Det blir ju rent hypotetiska svar. Det går inte att svara på. Jag vill inte rösta på något annat riksdagsparti än moderaterna om det var val idag.

De undrar också vilket borgerligt parti som står längst ifrån moderaterna. Jag svarar "inget parti". Ingen fråga om vilka som står närmast. Jag anar vartåt den här artikeln är på väg.

Som riksdagsledamot får jag många, många enkäter av olika slag och nästan alla försöker styra våra svar. Det är så tråkigt. Jag vill inte användas som enkätboskap för att någon ska få göra sina poänger.

Tragiska val

Jag ska snart sluta skriva om tidningen världen idag men jag är motvilligt fascinerad. Idag har de lämnat en plats för gästkommentar på ledarsidan till Livets ords ordförande Ulf Ekman som skriver en kladdig krönika om aborter.

Han påstår att hela generationer är i farozonen att utplånas. Han säger att ofödda barns blod ropar på oss från blodbestänkt mark.

Det som Ulf Ekman tycker låter bra inne i sitt huvud är så bisarrt i tryck.

Men värst är: "Vi talar gärna om att det är bättre med legal abort är bättre än illegal. Det verkar knappast bättre för barnen! De verkar vi glömma i sammanhanget."

De jag inte glömmer i sammanhanget är kvinnorna. Men det gör Ulf Ekman. Han ger uttryck för en så skum människosyn, kvinnor värderas lägre och blir underordnade syftet att föröka sig och uppfylla jorden. Ekman förespråkar rättslöshet för alla kvinnor i världen.

Ingen tycker att abort är en bra lösning men det måste finnas som utväg. Alternativet är så mycket mänskligt lidande.

För tre veckor sen var jag i Tanzania på Muhumbili Hospital bland annat. Vi såg precis hur illa det är med illegala aborter och de desperata människor som trots allt genomför dem. Det handlar om tragiska val. Människor som till varje pris försöker rädda sitt eget liv. Många dör. Många skador läker aldrig.

Där finns en stat som hycklar och i stället för att erbjuda säkra och lagliga aborter erbjuder "post-abortion-programs". Vård erbjuds efter misshandel, petande och skrapande med pinnar och verktyg i människors kroppar. Det här är inte en abstrakt politisk diskussion. Det handlar om riktiga människor. Jag var där och såg människorna, mötte blickarna, kände lukterna. Tanzaniaresan är så nära i tiden att min solbränna inte har bleknat ännu.

Ekman tar omtanken om barn som alibi för att försöka fatta kollektiva beslut trots att de är djupt personliga. Abort som utväg är en fråga om mänskliga rättigheter - också för kvinnor.

torsdag 1 mars 2007

Et tu


Det finns seminarier om allt här i huset.

Den 8 mars på internationella kvinnodagen kan vi lära oss att det bor en sexist i oss alla. Helt kollektivistiskt.