onsdag 31 januari 2007

Frukost med Pär

I morse höll Norden i fokus ett frukostmöte med Bogi Hansen som fått nordiska rådets miljöpris och Pär Holmgren som också nominerats till samma pris och är SVT-meteorolog.

Temat var: tuff klimatpolitik kräver folklig förankring.

Tänket är att röra sig från alarmismen till de konkreta åtgärderna. Men inte ens de två kunde säga exakt hur minskningen av CO2 ska ske.

Det var mycket som sas om politiker och att miljön mycket är frågor för politiker. Men politiker är också människor, vi har inte alla svar. Det ska vi vara tydliga med. Därför är jag glad att det finns ett nyfärskt vetenskapligt råd som sitter och funderar på frågorna.

Och jag fick inte något svar på att det inte bara är väder och klimat som är problemet med de fattiga länderna. Totalitära styren, brott mot de mänskliga rättigheterna och brist på marknadsekonomi skapar fattigdom och otroligt utsatta människor. Det måste brytas. Fattigdomen skapar faktiskt också miljöproblem, tänk bara på de två miljarder människor som lagar mat med traditionella bränslen och både förgiftar sig själva och dessutom bidrar med 5 procent av utsläppen av växthusgaser.

Helhetssynen är det enda som fungerar.

Dagens ord

Tidningen "Husdjur" som ges ut av Svensk Mjölk borde vara läsning för alla stockholmskvinnor som vill vara med i nästa omgång av "Bonde söker fru". Vi som inte känner så många bönder lär oss massor om livet på lantgård.

I "Husdjur" finns en annons om kalvnäring från spannex. Det finns tre varianter näring av det märket. Kalvamma, kalvextra och min favorit: kalvados. Det låter som något korna får när de verkligen varit snälla eller när de fyller år eller något annat ska firas. Men så var det inte. Enligt beskrivningen på hemsidan är det så här:

Kalvados är en välkänd kalvnäring som har funnits i lantbrukets tjänst i över 30 år. Kalvados är baserad på högvärdigt vassleprotein och balanserad för att passa till en snabb och optimal tillväxt, med en god kalvhälsa.

I samma tidning finns reklam för Schurr 2-borstsystem för kor. Det första säljargumentet är hög ko-komfort. Vilket bra ord! Jag googlade det och fick över 1200 träffar på svenska sidor.

Så dagens ord är: kalvados och ko-komfort.

tisdag 30 januari 2007

Liberal


Nu är det liberal grupp med 115 personer i ett rum som ska lyssna på fantastiska Ulrika Fors. Hon pratar företag och är en riktigt god förebild.
Och på bilden är Christian Holm som sitter bredvid, det blir så trist att fota 115 personer i biosittning.

Jarvis


Jag saknar Pulp. Favoritcitatet är: "You've got to fight to the death for the right to live your life". Henrik förklarade igår att Pulp synkat skivsläpp med valrörelse. Men Jarvis var lite sen den här gången.

Jarvis på Berns igår var naturligtvis fantastisk. Och alla vackra indiemänniskor! Vilken bra kväll.

Flirt på jobbet

I fredags var jag, Katharina och Anna ute på en rätt spontan after work.

Vi står i ett hörn på Lokal och skrattar. Då kommer två journalister fram. Den ena med stor kamera.
- Hej! Kan vi fråga er några saker? Vi kommer från Expressen vill fråga om att flirta på jobbet!

Anna och jag svarar naturligtvis snällt på frågorna och berättar att flirtfaktorn på riksdagen är rätt låg och att vi båda tycker att det är bra med flirtar.

- Så, vad ska jag skriva för titel? frågar en av jornalisterna.
- Riksdagslemot.
- Och jag med.

Så nu hoppas vi att det inte blir större än en notis. De var ute efter glada, blonda kvinnor på after work men fick två politiker.

fredag 26 januari 2007

Legotestamentet


Den kristna tidningen Världen idag upphör inte att fascinera.


I dagens nummer på sidorna som riktar sig till unga finns en notis om sidan "The Brick Testament". Vilken otrolig sida. Bibelhistorier som illustreras med legobitar! Min favorit är gamla testamentets historier.


Bäst är att det finns ett "rating system".

N: nakenhet

S: sexuellt innehåll

V: våld

C: svärord


"The teachings of Jesus" innehåller allt i ratingsystemet. Gjort i legobitar. Av en präst (eller vad han nu är. Lite oklart med en neddragare som "Bigger than Jesus - slimmer than Buddah")


Historierna går att köpa som bilderböcker också. Och du kan bli stolt ägare till den heliga treenigheten i lego eller Lego-Moses med stentavlorna.

80-talschic prick



Det är inte så enkelt att livet går att dela in i svart eller vitt - inte ens grönt, gult och rött räcker till. I SvD har vår äldre- och folkhälsominister Maria Larsson lagt fram ett förslag om en matmärkning med röd, gul och grön prick. Bra mat grönprickmärks och dålig rödprickmärks. Vad gult betyder förstår jag inte riktigt.

ICA - där jag har jobbat - tog fram märkningen gröna pricken på 80-talet. Den lanserades med bland annat Gunde Svan som frontfigur. Japp, fler bilder finns i arkiven, den här är hämtad från ICA-historien.

Pricken blev sen ett nyckelhål och spred sig utanför ICA och rattas nu av Livsmedelsverket . Nyckelhålet finns på europeisk nivå och kriterierna förändras så nu finns inte bara fett och fiber med utan även salt och socker.

Maria Larssons förslag är just nu att märkningen ska vara frivillig. Men lagstiftning om en sådan märkning blir intressant. Hur ser en sån lag ut?

Det verkar enkelt att märka frukt och grönt med en grön prick, eller hur? Men avocado är inte nyttigt egentligen, det är ju så fett. Och ananas innehåller väldigt mycket socker. Och olivolja - och de andra oljorna - är ju rent fett! Potatis är ju en stor GI-bov, vad säger vi lagstiftare om det? För att inte tala om ris!

Objektivitet, rättsäkerhet och lika behandling av lagen är grunden för bra lagstiftning. Här är det galet svårt.

- Vi anser ju att varje livsmedel har sitt tillfälle när det kan konsumeras, även om dessa tillfällen ibland inträffar väldigt sällan, det ska erkännas, säger Agneta Dreber som företräder Livsmedelsföretagarna i samma SvD-artikel.


Den inställningen till märkningsförslaget är sympatisk. All mat äts inte varje dag. Vi vet alla att pommes frites inte är nyttigt. Kanske är det just därför som det är så gott. Men inte alla dagar. Och det blir bisarrt med en röd prick på semlorna.

Skuldbeläggning när det gäller mat är skadligt. Fler och fler upptäcker att alla olika dieter och matprogram inte håller i längden. Många människor har krångligt förhållande till mat och har problem med övervikt eller bulimi och anorexia. Fler mår bra av ett naturligt förhållande till mat och varierad kost.

Men slutsatsen är att vi politiker ska inte syssla med pekpinnar och skuldbeläggning. Positiva märkningar ger positiva upplevelser. Jag blir hellre uppmuntrad av livsmedelsföretagare än skuldbelagd av staten.

torsdag 25 januari 2007

Korspost

Här diskuterar min vän Janne och jag det svenska språket - som det används av vissa politiker.

Det är fegt att säga att "det inte finns pengar". Och det är modigt att vara ideologisk. Det tar oss ett tag att komma fram till det.

Men det är så frustrerande när människor lägger fritid eller heltid på politik och sen inte törs säga vad de tycker. Särskilt när några gömmer sig bakom budgeten.

Kommunicera rakt. Ta ansvar. Det fungerar.

Alliansgrattis


Utskottsalliansen kidnappade just jordbruksministern och gratulerade på födelsedagen inne på center-Eriks rum.
- Det är roligt med födelsedag, sa Eskil

onsdag 24 januari 2007

Gröna jeans


Levi's blir mer eco skriver Brandchannel.com. Från och med i år kommer företaget använda mer "organic" bomull. Tror att den bästa översättningen av "organic" är ekologisk.
Ekologisk bomull ska användas i de klassiska Red tab-linjerna (där 501 ingår) men också den dyrare Capital E-kollektionen.
Men inte bara bomullen är ecochic. Metallen i knappar och dragkedjor är återvunnen och färgen ska vara naturligt. (Jag trodde att indigo var en naturlig färg - men det kanske handlar om bomullsblekningen också?) Och själva förpackningen görs av återvunnet papper och sojabaserat bläck.
Vill du handla såna jeans ska du alltså leta efter ett "e" på insidan av framfickan eller längst ned på högerbenet och en naturfärgad lapp. Inte helt enkelt att hitta som kund helt enkelt. Och de är inte billiga, men kanske prisvärda? På Levi´s svenska sida hittar jag inget om eco men väl ett par jeans som passar I-poden. Är det så att Sverige ligger efter?


tisdag 23 januari 2007

Här vilar inga halta vovvar

Jag lär mig så mycket på utskottet. Idag informerades vi av Statens veterinärmedicinska anstalt.

För det första så gillar jag att de använder ordet humansjukvård - för att inte blanda ihop det med djursjukvård.

För det andra har SVA en fantastisk hemsida. Där kan du beställa bilder på sånt som kycklingslakt, gäddtumör, kylskåpsinteriör och julbord. För att inte tala om bild på fästing, antingen på räv eller på rådjur.

För det tredje fick vi en del oväntade fakta:

  • Var tredje hund i Sverige behandlas med antibiotika varje år. Och antibiotikaresistensen ökar.

  • Väntetiden för en höftledsoperation för en hund är tre dagar. Det är intressant att se vad lite marknad kan göra. Och hade Göran Persson varit en hund hade han inte behövt vänta länge och sen söka vård hos privat vårdhem - han varit uppe och skuttat för länge sen.

  • Det finns rabiesfladdermöss i Danmark. Ännu är de inte här. Men tanken svindlar.

Handlingskraft

Eco är det nya svarta.

Senaste exemplet är att Style.com visar 50 gröna köp. Och det är snygga saker, fotograferade mot en bakgrund av underbart kitschig astroturf.

Och de gör det under samma namn som Al Gores film.

Ingenjörsmingel

Igår bjöd Sveriges ingenjörer in till premiär.

Trevligt, generöst och en fantastisk matta i entrén. Neonrosa. Kalastrendigt.

Måndag betyder att det är hyfsat lugnt i riksdagen eftersom de flesta ledamöterna är hemma i sina valkretsar och jobbar. Anna König och jag var några av de få politikerna som var där. Vi träffade en av Sveriges ingenjörers studentinformatörer som är folkpartist. Och fria moderata studentförbundets boss Ulrik. Och så mötte vi Carl Cederschiöld i garderoben.

Och som kuriosa: en av Sveriges ingenjörers hjältar - komplett med idolkort och allt - är Eva som sitter i Miljö- och jordbruksutskottet för centern.

söndag 21 januari 2007

Vackert


Vinterväder. Bara jag och hundägarna ute.
Stockholm är världens vackraste stad.

lördag 20 januari 2007

Carl topp tre

I går var det EU-nämnd. Vår utrikesminister Carl Bildt var där och samrådde.

Han har så torr humor. Nästan brittisk.

Ett av de roligaste citaten kan tyvärr inte vara med, det var under den hemliga delen. Och alldeles för långt.

Så nu kommer de tre absolut bästa citaten:

3: "Vi bevakar med falk- hök- och örnögon."
Apropå att Sverige ska hålla särskild koll på en av rapportpunkterna. Och vilken koll sen.

2: "Kunskap är inte fel när det gäller att forma politik"
I ett svar på en hyfsat otrevlig fråga från socialdemokraterna, men ärendet rörde situationen i Sudan.

1: "Miljöpartiet är säkert mycket skyldigt. Det säger jag i all vänlighet."
Till miljöpartiets Ulf Holm, apropå att ett baltiskt kärnkraftverk nu stängs och ersätts med... inte särskilt miljövänlig gas eller kolkraft!

torsdag 18 januari 2007

Medlemsras

SSU har tappat medlemssiffror. Och kanske en del medlemmar.

SSU är inte längre störst. De är bland de minsta ungdomsförbunden med 4 300 medlemmar. SSU har alltså färre medlemmar än både MUF (7 188 år 2006) och KDU (5 556 år 2005) skriver Fokus. Tidningen har talat med förbundsstyrelsemedlemmar som gett ut siffror. Mer än två tredjedelar av alla SSU-medlemmar försvunnit på ett och ett halvt år.
Och siffrorna är tydliga. I maj 2005 fanns 19 757 SSU-medlemmar mot 29 171 året innan. Och nu har de alltså ungefär 4 300 medlemmar.

MUF-tiden tar slut vid 30-strecket. Det står i stadgan och det efterlevs i medlemssystemet. Rykten om att SSU tillät "ända upp till 40-åringar" som medlemmar florerade när MUF förtvivlat fick medlemssiffrorna och fick spö från SSU varje år.

Länge var det oklart hur gammal en SSU-are kunde bli. Kjell-Olof Feldt som till slut själv gick ur för något år sedan var nog rekordet.

Nu börjar SSU få ordning, ett centralt medlemssystem och rimligare siffror.

onsdag 17 januari 2007

Paint it black

Går igenom posten och skulle precis skriva om Världen idag, den mycket kristna tidningen som har fantastisk nyhetsvärdering.

De toppar måndagsnumret med att black metal är inkörsporten till satanism.

Gudmundson hann före.

Men det är en uppseendeväckande förstasida på en tidning.

Maudglas

Och Göran Persson i Stjärnhov fick inte bara stövlar från MP utan också ett glas från Centern.

- Maudglaset är enkelt och rättframt, förklarade hon.

Maude fick ett handskak men Maria Wetterstrand fick en kram.

Stövel


- därför är vreden stark, dundrade Göran Persson när han beskrivit sin syn på regeringen. Svulstigt.

Persson fick blommor i ett par stövlar av miljöpartiet.

Roligt när Göran sa till Lars Ohly att han var lätt att kompromissa med. Lars sa att Göran är den han har varit mest arg på.

Perssons sista partiledardebatt


Partiledardebatten pågår.

- Göran Persson kommer lämna ett stort tomrum efter sig, säger Fredrik.
På många sätt är det sant. Särskilt som Göran i dag hade satt sig på kd-Emma Henrikssons plats.

måndag 15 januari 2007

Namngivning


Jag tror jag anar varför stormen heter Per. Se bara första rutan:


Bilden är hämtad från Svd.se och all upphovsrätt tillkommer Jan Berglin. Köp hans böcker här till exempel!

Potatisglädje

Underbart att kunna välja på flera potatissorter, och få se på kartan var de kommer i från. Det var en sån otrolig matglädje i butikerna.

Kapsylkonst

Detta är en del av bardisken till Barrio Latino.
Barrio Latino är del i Buddha Barimperiet.
Själva stället var svulstigt: barer med och utan tapas och stort salsadansgolv längst ned, restaurang på våning ett, tapasrestaurang med cigarrer på våning två, VIP-restaurang på tredje våningen med mest utsikt över dansgolvet.
Sen var det lite oklart vad som var allra längst upp.
Men det var inte bra att alla som arbetar har kläder som pryds av en liten Che Guevara på höger axel. Osmakligt.


Hampaläsk?!


Eftersom jag älskar matbutiker besöktes "Gormet foodstore" på Galeries Lafayette. Ett fantastiskt utbud! Små butiker i den enorma butiken, kaffeservering, kaviar- och laxshop, alla möjliga bakverk och vackra kryddor i lösvikt.
En produkt som jag tjuvfotograferade är den på bilden, vatten med hampa och olika frukter. Undrar om det är förbjudet i Sverige? Det lär ju inte vara vatten med industrihampa.

Musselhut

Det har varit lite tyst här - och det beror på att jag varit bortrest till Paris. Är tillbaka med full kraft nu!

Paris är en vackrare stad än jag anade men det här med språket var värre än jag trodde. Jag talar bara köksfranska, lagom för att unvika sniglar och grodor. Och så talar jag schlagerfranska: "Alemange... deaux point!" (Och jag kan inte stava heller. Ursäkta mig, alla fransoser.) Men det gick hyfsat ändå.

Vi landade torsdagseftermiddag och gick ut i regnet, via Notre Dame, till anrika Brasserie Lipp. Där blev vi placerade i ett hörn och omsorgsfullt ignorerade i en kvart.

Så bisarrt.

Vi skrattade och gick därifrån. Det bör upplevas att bli utsnorkad av en fransk kypare som serut som Mr Bean.

Sen gick vi till Leon, en belgisk kedja som serverar musslor och pommes frites. Och det var kampanj, så vi fick obegränsat med pommes frites.
- Det här är musselhut! Som pizzahut fast med musslor, sa Olof. Och han hade rätt. Men vi fick både mat, service och obegränsat med pommes frites så jag gillar stället.

Och jag har lärt mig användbar franska: "au volonté" - det betyder obegränsat. Hurra för "des frites au volonté"

tisdag 9 januari 2007

Schlager-Moz

Efter att Morrissey har erövrat Bingolotto, Sveriges mest "cheesy show" ska han nu vara med i schlagerfestivalen.

UK har haft svårt att hävda sig i schlagervärlden på sistone. Schlagernyheterna esctoday rapporterar om BBC:s inställning till årets uttagning:
"This is Eurovision's 52nd year and it's growing bigger all the time as rumours abound about who'll be representing the UK, with everyone from Morrissey to the Scissor Sisters apparently in the frame. The UK entry will be chosen in mid-March, in a primetime special".

Lordi har ju redan i somras i NME sagt att de vill producera Moz. Men frågan är hur Moz ska klä sig då.
- "Well, a man in a monster costume always looks like a monster. It doesn't make a difference who is inside", säger Lordi i NME.

Aftonbladet skriver om Moz schlageridéer här

söndag 7 januari 2007

Dyrt men snyggt

Igår började NK-rean. Jag var inte där, istället trängdes vi på Nationalmuseum (jo, faktiskt, det var massor av folk) och sen bar det av till afternoon tea på Grand. Fantastiskt. Många små goda saker som serverades på ett tallrikstorn. Dyrt men snyggt.

Men tillbaka till rean. Det är så begåvat att ha öppet för alla med NK-kortet på trettondagen när allt annat är stängt. Hela shoppingeliten är där.

Det brukar vara hysteriskt. Det brukar bli en del fynd. Och det är bra kändissafari. Dessutom är det roligt eftersom många vänner och kompisar från förr dyker upp.

I år testar jag att gå idag istället. Dagen efter reastarten. Det bör vara mindres stress. Vi får se. Det blir nog tema dyrt men snyggt där också.

torsdag 4 januari 2007

Återvinning


Lillebror renoverar och har hittat ett sätt att använda gamla valaffischer. De är täckunderlag.
När jag målade hallen och letade tape för att inte kladda på golvet ropar min bror från övervåningen:
- inga problem, ta en politiker!

onsdag 3 januari 2007

Isbjörnspolitik

Min vän Janne skriver idag om myten om isbjörnarnas utrotning. Du hittar inlägget här.

I korthet: nu finns det fem gånger fler isbjörnar än det fanns på 50-talet. De är inte utrotningshotade.

Men exempelvis Aftonbladet har uppgifter från i maj, som grundas på de vikande isbjörnssiffrorna.

För den intresserade finns introt till originalartikeln från Wall Street journal här. Och för den som vill ha mer än smakprovet går det att läsa allt de har gratis i två veckor. Om du registrerar dig.

tisdag 2 januari 2007

Kalla mig Stefan & världen i dag

Är inne för att läsa pappersposten idag.

Mitt postfack utanför dörren var mer än proppfullt med ett extra lager post ovanpå. Minst en halvmetershög.

När jag börjar bläddra visar det sig att ungefär en fjärdedel inte är min. Massor av post tillhör Stefan Attefall, kristdemokraternas gruppledare. Jag satte gummisnoddar kring allt med hans namn på, snokade ingenting, och la hela högen i internposten. Så förvånad han ska bli.

Och apropå kristenheten har jag bland posten fått ett par nummer av tidningen Världen idag. Alla ledamöter får den. Jag förstår den inte. Och jag förstår inte nyhetsvärderingen.

Fredag 22 december toppas med "Barnpornografi sprids på QX forum", en rewrite på en artikel i Stockholms Fria tidning, och inne i tidningen finns en kompletterande artikel under den rubriken "Homosexrörelsens tydliga koppling till pedofili", en uppräkning av bland annat ett scoop om barnhandel från 2002 och ett antal andra händelser som tolkas som tydlig koppling mellan pedofili och "homosexrörelsen". (Så märkligt ord. Finns heterosexrörelsen? Så många dåliga skämt som de här orden kan leda till. Men jag låter bli.)

Tillbaka till framsidan av Världen idag. Den största artikeln med den stora bild har rubriken "Julspel under stjärnklar himmel" och handlar om ett julspel vid ladugården i Kärda med en riktig kamel. Tidningens ledare önskar sen "En välsignad och nådefull Julhelg". I högerspalten finns rubriken: "Änglar besökte Inger" och en bild på Inger, en ängelstatyett och två böcker hon skrivit om änglarna. Till sist finns ett bibelord i nedre högra hörnet.

Världen idag från fredag 29 december har en lika speciell förstasida. De toppar med "Sara kan inte bindas vid Knutbymordet" en artikel om barnflickan i Knutby och den tekniska granskningen av bevisen. (Hon har väl kallats "barnflickan" i riksmedia men här kallas hon förnamn. Undrar om de bara skriver "Helge" när det handlar om Helge Fossmo?)

Den stora bilden och andraartikeln är "Nyhetsåret 2006", med ett bildcollage. Bilderna visar en demonstration för att bevara äktenskapet (enbart mellan man och kvinna menas, fast det framgår inte förrän inne i tidningen.), en bild på kungen, en på en glad mamma i Nacka som får möjlighet att vara hemma med sitt lika glada barn, en bild på min trevliga kollega Mats Gerdau när han som Nackamodellens skapare får Världen idags familjepris, en bild på drottningen, en bild på ett kristet musikband och en bild på Shimon Peres, Israels vice premiärminister. Det var nyhetsårets greatest hits.

I högerspalten är rubrikerna "Abortfoster blir hushållsenergi" och "Jerusalems historia fascinerar". Och så bibelordet i nedre högra hörnet.

Världen idag är en av de märkligaste tidningarna jag får.

måndag 1 januari 2007

Nytt gått år!

Äntligen nytt år!

Bästa smset igår var just: Nytt gått år!

I går firades nyårsafton med seriös meny och bubbel. Tyvärr var jag inte i Bryssel som planerat. Det berodde på tidsoptimism, min obefintliga franska och obegripliga hemsidor.

Var ute och såg fyrverkerierna nere vid Norr mälarstrand. Fantastiskt vackert. Massor av glada människor samlas där.

Men egentligen är det inte klokt. Många skjuter raketer och viftar med tomtebloss. Precis bredvid macken. Där är det normalt rökförbud.